Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

Już teraz wypróbuj ten oryginalny przepis na profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną by zaskoczyć swoich bliskich!

PROFITEROL

Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

SKŁADNIKI – PORCJA NA 2 OSOBY

NADZIENIE:

  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

CIASTO PTYSIOWE:

  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 3,2%

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
  3. Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,57 z 5)
loading... zapisuję głos...