Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
Już teraz wypróbuj ten oryginalny przepis na profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną by zaskoczyć swoich bliskich!
Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
SKŁADNIKI – PORCJA NA 2 OSOBY
NADZIENIE:
- 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
CIASTO PTYSIOWE:
- 150 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml wody niegazowanej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka 3,2%
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
- Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
- Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.