Prof. E. Stachowska odpowiada: Dlaczego tak ważne jest karmienie piersią po cesarskim cięciu. Zadbaj o prawidłową florę bakteryjną noworodka
Trochę „oberwało” mi się za ostatni tekst o cesarkach, np. jedna z Pani zadała pytanie czy ja w ogóle wiem o czym piszę? Czyli czy w ogóle wiem na czym polega poród i jak to boli, traumatyzuje etc. Oczywiście mam ten przywilej i szczęście bycia matką. Jedno z moich dzieci nawet przyszło na świat poprzez CC. Czasem CC jest jedyną, możliwą drogą narodzin. Dlatego daleka jestem od oceny kogokolwiek. Niemniej jednak doniesienia naukowe są jednoznaczne i niepokojące w kontekście mody na CC na życzenie. Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że im bardziej uciekamy od natury, tym więcej powikłań możemy się spodziewać.
Przy porodzie jelito dziecka jest sterylne, w trakcie porodu w drogach rodnych matki następuje pierwszy kontakt z bakteriami. Powinny to być bakterie jelitowe matki a nie bakterie z rąk personelu czy powłok skórnych matki (co jest typowe dla CC). Typową bakteria kolonizującą jelita dziecka jest Escherisia Coli (pozyskana od matki). E coli ma w wbudowane w swoją strukturę charakterystyczną molekułę lipopolisacharyd (LPS), który silnie stymuluje układ immunologiczny. przyczyniając się do pobudzenia produkcji przeciwciał sekrecyjnych i krążących w krwi dziecka.
Następną bakterią jest Bifidobacterium, której promocja następuje przez mleko matki.
I tu mamy kolejny problem – powszechności i karmienia przez Polki.
Polska jest jednym z tych krajów gdzie długość karmienia piersią nie jest imponująca i zdecydowanie krótsza niż w takich krajach jak Niemcy, Szwecja. A tymczasem długość karmienia piersią ma fundamentalne znaczenia dla rozwoju flory jelitowej. Jeśli dziecko przyszło na świat poprzez CC tym bardziej trzeba skupić się na naturalnym, długim karmieniu PIERSIĄ.
Zakończone w tym roku badania pokazały, że bakterie jelitowe zasiedlające jelita dzieci „wyglądały” zupełnie inaczej w zależności od tego:
- czy dzieci przyszły na świat poprzez CC i po porodzie były karmione piersią
- przyszły na świat siłami natury i były karmione sztucznie
- przyszły a świat CC i były karmione sztucznie
Badając przez wiele miesięcy florę jelitową rozwijająca się wraz z rozwojem dzieci zaobserwowano znaczące różnice między tymi trzema grupami „zasiedleń” . Czy to ma jakieś znaczenie dla dziecka? Wydaje się że kapitalne.
Bakterie jelitowe wytwarzają szereg substancji (witamin, aminokwasów) które determinują rozwój, prawidłowe funkcjonowanie wielu ważnych organów (np. mózgu). Ich nieprawidłowy wzór może być powiązany ze zwiększonym ryzkiem wielu chorób. U osób dorosłych są to choroby autoimmunologiczne, u dzieci- alergie i nadwrażliwość na pokarmy a także zmiany zachowania.
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl