Produkty których nie należy mrozić. Niskie temperatury mogą obniżyć ich jakość, a nawet spowodować zatrucie
Mrożenie to naturalny i praktykowany od wieków sposób przechowywania żywności. Nie wymaga dodatku konserwantów i zwykle pozwala zachować walory smakowe oraz zapachowe poszczególnych produktów, a także większość ich wartości odżywczych. Do tego nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnego nakładu kosztów. Ważne jednak, by przeprowadzać ten proces prawidłowo, nie poddając mrożeniu potraw, którym ono nie służy. Sprawdź, jakie z nich znajdują się na tej liście!
Warto mieć w swojej kuchni jedzenie, które długo zachowuje świeżość, jednak nie można robić tego kosztem zdrowia swojego i domowników. Przedstawiamy produkty których nie należy mrozić. Jeśli nie jesteś pewna, czy podejmujesz dobrą decyzję, wkładając do zamrażarki pieczywo, maliny, rzodkiewkę czy resztki ugotowanego makaronu, poniższy tekst rozwieje Twoje wątpliwości!
Produkty których nie należy mrozić. Niskie temperatury mogą obniżyć ich jakość, a nawet spowodować zatrucie
Ugotowane lub surowe jajka w skorupkach
Jeśli zamrozimy ugotowane jajko, a później je rozmrozimy będzie jadalne, ale niesmaczne – twarde i gumowate. Zamrożone bezpośrednio w skorupce pęknie zaś i zacznie się wylewać. Jeżeli jednak mamy za dużo jajek, możemy podać je procesowi mrożenia, przelewając uprzednio do małych pojemniczków – osobno żółtka i białka.
Gotowany makaron, ryż, ziemniaki
Te produkty po rozmrożeniu tracą pierwotną konsystencję, a ich smak staje się jałowy. Makaron zmienia się w rozmiękłe kluchy, ryż w paćkę, a ziemniaki są suche i zbite w grudki.
Owoce o wysokiej zawartości wody
Soczyste owoce mają delikatną strukturę, którą budujące się kryształki lodu zwyczajnie uszkadzają. W efekcie arbuz, pomarańcze, grejpfruty czy winogrona bezpowrotnie tracą jędrność. Nie najlepiej znoszą też mrożenie delikatne banany, kiwi czy awokado, które podczas tego procesu ciemnieją i stają się nieapetyczne. Można ich jednak użyć do koktajli lub domowych lodów.
Bardzo soczyste warzywa
Warzywa z dużą ilością soku po rozmrożeniu będą wyglądać i zachowywać się prawie tak, jakby zgniły. Sałata, ogórek, rzodkiewka czy seler naciowy włożone do zamrażarki więdną i nie nadają się już do spożycia. Podobnie zachowają się niektóre zioła, szczególnie bazylia, tymianek i mięta (tę ostatnią można jednak zamrozić w kostce lodu i wrzucić w takiej formie do napoju). Mrożenie źle znoszą także cebula i czosnek, które stają się miękkie (czosnek często nabiera przy tym goryczy). Niektóre soczyste warzywa można natomiast zamrozić pod warunkiem, że wykorzystamy je później do sosów bądź zup. Do tej kategorii zaliczymy cukinię, pomidory i słodką paprykę.
Majonez
W czasie mrożenia w majonezie pojawiają się kryształki lodu, które bezpowrotnie zmieniają jego konsystencję. Po rozmrożeniu zaczyna się on rozwarstwiać. Złym pomysłem jest nawet mrożenie sałatki, która zawiera majonez jako jeden ze składników.
Śmietana
Podobnie jak majonez, śmietana nie nadaje się do mrożenia. Jej konsystencja staje się rozwarstwiona, a smak zaprawiony goryczą.
Miękkie sery
Miękkie sery to kolejny produkt na naszej liście. Ricotta czy delikatny wiejski twarożek po zamrożeniu tracą swoją puszystość, rozwarstwiają się i stają się niesmaczne. Mrożenie nie jest też zresztą wskazane w przypadku serów twardych. Żółte stają się suche i kruszą się przy krojeniu.
Potrawy z żelatyną w składzie
Mrożona galaretka staje się mętna i znacząco traci na smaku. Lepiej więc powstrzymać się od mrożenia żelatynowych deserów, mięsnych galaretek (te lepiej zamknąć w słoikach) czy nóżek w galarecie.
Produkty, które były już rozmrażane
Raz rozmrożonego jedzenia pod żadnym pozorem nie wolno ponownie zamrażać. Proces ten nie zabije bowiem bakterii, które zdążyły rozmnożyć się w jedzeniu, a jedynie je uśpi. Po kolejnym rozmrożeniu takie produkty nie tylko będą pozbawione pierwotnych smakowych czy zapachowych walorów, ale też mogą wywołać poważne zatrucie, np. salmonellą. Jeśli naprawdę musisz ponownie zamrozić jakiś produkt (szczególnie mięso), możesz ostatecznie poddać go uprzednio obróbce termicznej (najlepiej pieczeniu).
Żywność po terminie przydatności
Niektórzy uważają, że zamrożenie żywności, której nie udało się zjeść przed upływem terminu przydatności pomoże ją odświeżyć. Nic bardziej mylnego! Zamrożenie potrawy, która stoi w lodówce już od kilku dni jeszcze bardziej obniży jej wartość i odbierze smak. Podobnie przejrzałe owoce czy warzywa lepiej przetworzyć w inny sposób, na przykład na sos czy koktajl.