Produkty, które powodują zgagę
Wiele osób cierpiących na zgagę, niestrawność czy refluks dostaje od lekarza zalecenia dietetyczne. To, jakie produkty żywnościowe nasilają kłopoty zdrowotne u danej osoby jest kwestią indywidualną. Istnieje jednak kilka pokarmów, które najczęściej wywołują dolegliwości. Poznaj produkty, które powodują zgagę. Jeśli nie wiesz, co wywołuje u Ciebie nieprzyjemne reakcje, zacznij od tej listy!
Zobacz także: „Refluks” K. A. Tessmer – skuteczne leczenie odżywianiem
Kawa
Kawa ma bardzo kwasowy odczyn i może stymulować wydzielanie kwasów trawiennych. Dotyczy to także napojów bezkofeinowych. Substancje w nich zawarte, mogą przyczyniać się do nasilenia objawów. Jeśli nie chcemy zrezygnować z kawy, spróbujmy przyrządzać słabszy napar, unikać produktów rozpuszczalnych (są bardziej kwaśne) i popijać napój szklanką wody. Pomóc może także dodanie odrobiny chudego mleka. Inne produkty z kofeiną także pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych!
Czekolada
Czekolada zawiera metyloksantynę, która ma właściwości rozluźniające mięśnie pomiędzy przełykiem a żołądkiem lub luzujące dolny zwieracz przełyku, pozwalając na cofanie się kwasu. Smakołyk zawiera też kofeinę i inne stymulanty, jak np. teobromina, a poza tym sporą ilość tłuszczu i kakao, wszystkie te składniki wzmagają refluks.
Należy unikać wyrobów czekoladowych, gdyż zawierają m.in. spore ilości tłuszczu, które spowalniają opróżnianie żołądka. Jeśli już wybierać takie, które mają możliwie najmniej tłuszczu i kakao.
Mięta
Zawarty w jej olejku eterycznym mentol pobudza czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, zwiększając w ten sposób wytwarzanie soków trawiennych. Zioło rozluźnia dolny zwieracz przełyku, pozwalając kwasom żołądkowym na cofanie się do przełyku i powodując zgagę. Należy uważać także na pastę do zębów, gumę do żucia i cukierki. Warto również szukać takiej herbaty, która nam nie szkodzi.
Alkohol
Większość napojów ma odczyn kwasowy, a dodatkowo alkohol rozluźnia i otwiera dolny zwieracz przełyku, umożliwiają cofnięcie się kwasów. Alkohol może podrażnić uszkodzoną śluzówkę żołądka i przełyku. Stymuluje również produkcję kwasów żołądkowych. Należy unikać picia stężonego. Lepiej wybrać rozcieńczony, np. w postaci drinków. Słabsze alkohole warto też popijać wodą. W przypadku przyjmowania leków, powinno się zawsze sprawdzać ulotki pod kątem interakcji z trunkami wysokoprocentowymi.
Tłuste i smażone potrawy
Produkty o dużej zawartości tłuszczu trawią się dłużej i potrzebują więcej kwasów trawiennych, co opóźnia opróżnianie żołądka i może rozluźnić górny zwieracz przełyku. To z kolei prowadzi do wzmożonej produkcji kwasu w żołądku oraz wzdęcia, co pogarsza objawy refluksu. Niezdrowe i niebezpieczne tłuszcze trans mogą powodować chorobę przełyku. Należy unikać ich w diecie.
Pokarmy kwaśne czy ostre najlepiej kojarzyć z produktami o łagodnym smaku, np. z jogurtem.
Surowy czosnek i cebula
Niektóre przyprawy mogą wywoływać zgagę, np. czosnek, mięta, gorczyca, gałka muszkatołowa. Osoby cierpiące na refluks, oprócz nich mogą też źle znosić surową cebulę. Trudno z nich całkowicie zrezygnować, dlatego warto choć ograniczyć ich ilość, jeśli rzeczywiście powodują zgagę.
Napoje gazowane
Bąbelki w napojach wydają się nieszkodliwe, a często pogarszają objawy refluksu. Powiększają się w żołądku, co zwiększa nacisk na dolny zwieracz przełyku, powodując odbijanie się, co z kolei prowadzi do otwarcia zwieracza i może wywoływać zgagę. Napoje gazowane mają w swoim składzie wiele substancji, które mogą powodować dolegliwości gastryczne. Zawierają też bardzo duże ilości cukru. Nasze żołądki nie potrafią poradzić sobie z tyloma różnymi substancjami naraz, dlatego produkują więcej soków trawiennych, które mogą cofać się do przełyku.
Ostre potrawy
Pikantne lub ostre potrawy i przyprawy, jak curry, chili, papryka mogą podrażniać przełyk, wzmagać wydzielanie kwasów żołądkowych, wywoływać zgagę. Obfitują w nie kuchnie azjatyckie, węgierskie czy meksykańskie. Najlepiej niwelować ostry smak potraw łagodnymi produktami, np. jogurtem, chudym mlekiem.
Cytrusy i pomidory
Pomarańcze, mandarynki i grapefruity mają duże ilości kwasu cytrynowego, który może podrażniać przełyk. Są bardzo kwasowe, mogą powodować zgagę u osób z predyspozycjami do niej, zwłaszcza jeśli są spożywane na pusty żołądek. Podobnie rzecz ma się z pomidorami.
Jakie produkty niwelują nieprzyjemne dolegliwości gastryczne? O tym na następnej stronie!
Produkty, które powodują zgagę: zdrowa dieta
Przy kłopotach ze zgagą, niestrawnością i refluksem poleca się dietę lekkostrawną, np. „białą dietę”, w której skład wchodzą mleko, woda, ziemniaki, kurczak, indyk, kasza jaglana czy zielone owoce i warzywa. Produkty, które mogą nam pomóc to także: imbir, owsianka, migdały, banany, jogurty, koper włoski, ananas, natka pietruszki czy pistacje.
Objawy chorobowe nasilają się również pod wpływem stresu, dlatego zaleca się zmianę stylu życia i sposobu żywienia, by przeciwdziałać chorobie refluksowej. Jeśli problem utrzymuje się długo, należy skontaktować się z lekarzem.
Artykuł powstał m.in. na podstawie książki „Refluks” K. A. Tessmer.
Znacie inne produkty, które powodują zgagę?