Produkty bez cukru – czy w ogóle istnieją?

Jest go coraz więcej na naszych stołach. Już nie tylko w deserach, ale i w takich produktach jak chleb, jogurty czy napoje. Jak ograniczyć ilość cukru, który czyni spustoszenie w naszych organizmach? Jakie produkty bezcukrowe wybierać?

Otyłość i spowodowana przez nią cukrzyca staje się prawdziwą epidemią. Już 64% mieszkańców naszego kraju zmaga się z nadmiarem kilogramów, a około 10% zapada na cukrzycę. Oczywiście ta choroba nie zawsze jest spowodowana nadmiarem cukru w diecie, jednak ten czynnik nie pozostaje bez znaczenia dla naszego zdrowia. Ilość cukru w naszych jadłospisach rośnie w zastraszającym tempie – obecnie spożywamy aż 40 kg rocznie! Co z tym zrobić? Niektórzy usiłują przestawić się na produkty bez cukru – czy jednak takie w ogóle istnieją?

cukier

źródło: pexels.com

Cukier zdobywa świat
Nadmierne spożycie cukru jest problemem nie tylko za oceanem, jak myślą niektórzy. Polacy, również dzieci, spożywają go w ilości co najmniej o dwa razy większej, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. To wcale nie znaczy, że wszyscy pijemy litrami gazowane napoje czy codziennie zajadamy się ciastem. Nawet prowadząc pozornie zdrowy tryb życia, możemy stać się ofiarami „przesłodzenia”. Cukru jest zbyt dużo w sokach owocowych, płatkach śniadaniowych, jogurtach… To tym bardziej alarmujące, że w owocach i tak znajduje się naturalna fruktoza. Dosładzanie napojów sprawiło, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat ilość kalorii, które przyjmujemy w postaci płynów, wzrosła prawie dwukrotnie! Cukier znajduje się także w „zdrowych” batonikach zbożowych, ukryty pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego, melasy czy słodu jęczmiennego.

Co „psuje” cukier?
Wszyscy wiemy, że nadmiar spożywanego cukru może doprowadzić do próchnicy oraz znacznej nadwagi, a nawet otyłości. Nie wszyscy myślimy jednak o tym, co to dla nas oznacza. Nie chodzi tutaj o kategorie estetyczne, lecz o zdrowie. Otyłe osoby są znacznie bardziej narażone na choroby serca, cukrzycę, a także wiele problemów z trawieniem, takich jak zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, bóle brzucha, a nawet nowotwory! Cukier zakwasza też organizm, co sprzyja osłabieniu odporności.

Produkty bez cukru: jak je rozpoznać?

Tak zwane produkty „fit” dzielą się na dwa rodzaje: bez dodatku cukru i bez cukru. Wydaje się, że to żadna różnica, ale tak naprawdę różnica jest znacząca. Na czym polega?

Produkty bez dodatku cukru – są to takie produkty, do których nie dodano go na żadnym etapie produkcji. To nie znaczy jednak, że go tam nie ma. Np. czekolada bez dodatku cukru, ale z rodzynkami, będzie zawierała cukier występujący w suszonych owocach.

Produkty bezcukrowe – to takie produkty, w których cukru nie ma w ogóle. Nie znaczy to, że powinieneś sięgać po nie bezrefleksyjnie – sprawdź, czy zawierają słodziki, a jeśli tak, to jakie. Najlepiej wybierać te produkty, w których wykorzystano naturalne substancje słodzące, takie jak erytrol czy stewia. Bywają także produkty, w których nie ma ani cukru, ani słodzików. Oczywiście ich smak jest całkiem inny, niż tych tradycyjnych, miej to więc na uwadze.

Oczywiście nie wszystkie produkty występują w wersji bezcukrowej. Na przykład w owocach występuje on w sposób naturalny. Nie znaczy to, że powinniśmy z nich zrezygnować – są doskonałym źródłem witamin. Jeżeli więc się odchudzasz lub chcesz ograniczyć cukier dla zdrowia, wybieraj świeże owoce zamiast jakichkolwiek przetworów z nich. Owoce w puszce czy suszone często bywają dosładzane. Będąc na diecie, wybieraj świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, cytrusy czy truskawki.

Jak ograniczyć cukier w napojach?
Doskonałym rozwiązaniem będzie picie wody mineralnej, do której dodamy np. miętę, lionkę, cytrynę czy inne dodatki wzbogacające jej smak. Wybierajmy też niedosładzane soki owocowe. Doskonałym napojem będzie także zielona herbata, która orzeźwia i dobrze gasi pragnienie, doskonale nawadnia, a także zawiera wiele substancji o działaniu przeciwutleniającym. Zmniejsza więc ryzyko wystąpienia nowotworów, demencji i chorób układu krążenia, a także wspomaga odchudzanie.

Oprócz picia zielonej herbaty na gorąco warto sięgnąć także po napoje na jej bazie, które jednak nie były dosładzane. Takim napojem jest np. SOTI Natural, którego receptura jest oparta na gatunku Gyokuro, szczególnie bogatym w naturalne katechiny, L-teaninę, garbniki i antyoksydanty. Dzięki odpowiednio opracowanemu sposobowi parzenia napój SOTI Natural zachowuje nawet 3 razy więcej antyoksydantów, niż tradycyjnie parzona herbata.

Założyciele marki, Monika Kowal i Adam Paluszyński podczas pobytu w Japonii dowiedzieli się o cenionej przez Japończyków herbacie Gyokuro i postanowili opracować zdrowy napój na jej bazie bez konserwantów, słodzików i cukrów. Napój występuje w dwóch wariantach, klasycznym i o smaku perłowego jaśminu i jest dostępny w sklepie sotinatural.com.

Najtrudniejszą sprawą przy ograniczaniu cukru jest zmiana przyzwyczajeń. Cukier, podobnie jak sól, naprawdę potrafi uzależnić! Jednak z każdego uzależnienia da się wyjść – po jakimś czasie spożywania produktów z mniejszą ilością cukru albo z naturalnymi słodzikami odkryjemy, że wyczuwamy coraz więcej smaków, które wcześniej były zagłuszone przez jednostajną słodycz. Nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (132 głosów, średnia: 4,60 z 5)
loading... zapisuję głos...