Próchnica – problem dzieci i dorosłych

Wśród chorób zębów dominują dwie najczęstsze dolegliwości: próchnica i choroby dziąseł. Próchnica zębów jest zdecydowanie bardziej rozpowszechniona i jest przyczyną niepotrzebnej utraty jakości życia we wszystkich grupach wiekowych. Chociaż w ciągu ostatnich 50 lat nastąpił znaczny spadek występowania próchnicy, to nadal borykają się z nią miliony ludzi na całym świecie.

Próchnica – problem dzieci i dorosłych

 

Rozpowszechnienie

Dane wskazujące na rozpowszechnienie próchnicy w populacji są zatrważające. Statystki podają, że wśród dzieci w wieku od 2 do 8 lat 37% miało próchnicę w uzębieniu mlecznym. Z kolei wśród nastolatków w wieku od 12 do 19 lat częstość występowania próchnicy w zębach stałych wynosiła 58%. Natomiast największy udział próchnicy odnotowano u dorosłych – ponad 90% z nich powyżej 20. roku życia dotyczył ten problem.

Najlepsza czarna pasta do zębów – ranking niezawodnych kosmetyków, którymi skutecznie wybielisz zęby

Najlepsza czarna pasta do zębów – ranking niezawodnych kosmetyków, którymi skutecznie wybielisz zęby

Węgiel aktywny to coraz popularniejszy składnik wielu produktów. Powszechnie znany jako środek na dolegliwości żołądkowe bywa dodawany do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Węgiel aktywny można również znaleźć w pastach do zębów - jego obecność ma zagwarantować śnieżnobiały uśmiech użytkownikowi.

Skąd się bierze próchnica?

Wbrew niektórym sprzecznym teoriom próchnica nie jest spowodowana porodem ani niskim spożyciem wapnia w diecie. Bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy (Streptococcus mutans) najczęściej wprowadzane są do ust wraz ze śliną innej osoby. Bakterie te kolonizują jamę ustną i wraz z tworzącą się płytką nazębną przywierają do zębów. Następnie rozkładają cukry znajdujące się w pożywieniu i wytwarzają kwasy, które powodują proces demineralizacji lub utraty fosforanu wapnia ze struktury zęba. W rezultacie ząb „mięknie” i może zapadać się, tworząc ubytek.

 

Próchnica to choroba postępująca

Na wczesnym etapie, kiedy próchnica ogranicza się do szkliwa, proces przebiega bezobjawowo, a wywołane powierzchowne uszkodzenie jest odwracalne. Kiedy rozpad rozciąga się na zębinę, może być konieczne wykonanie uzupełnienia w gabinecie stomatologicznym. Im bardziej próchnica rozciąga się w kierunku miazgi, tym większe jest ryzyko nadwrażliwości zębów i bólu. Rozpad naturalnie postępuje szybciej w mniej zmineralizowanej zębinie, niż gdy ogranicza się do szkliwa. Jeśli nie zostanie w porę powstrzymany, może postępować, a bakterie ostatecznie zaatakują miazgę. W tym momencie istnieje ryzyko nie tylko bólu, ale także obrzęku dziąseł i utraty zębów.

 

Kiedy próchnica wymaga leczenia?

Na wcześniejszym etapie próchnicy ząb można leczyć uzupełnieniami, ale należy pamiętać, że w momencie gdy bakterie próchnicowe zaatakują miazgę, uzupełnienie dentystyczne nie wyleczy bólu i infekcji. Wtedy konieczne jest leczenie kanałowe w celu usunięcia zainfekowanych tkanek w komorze miazgi i kanałach korzeniowych. Ponadto, jeśli ząb jest za bardzo narażony na znaczne zniszczenie lub jeśli istnieją finansowe bądź inne bariery w leczeniu kanałowym, usunięcie jest prawdopodobnie jedyną opcją. Dlatego gdy zauważymy pierwsze oznaki próchnicy, należy bezzwłocznie skierować się do specjalisty dentystycznego np. https://www.better.clinic/. Jednak najlepszym wyjściem jest systematyczna kontrola stomatologiczna, dzięki której można skutecznie zapobiec rozwojowi próchnicy na bardzo wczesnym etapie.

 

Jak chronić się przed próchnicą?

Prewencja próchnicy wymaga systematyczności i składają się na nią:

  • właściwa higiena jamy ustnej,
  • szczotkowanie i czyszczenie języka,
  • wykonywanie fluoryzacji,
  • dieta z ograniczeniem węglowodanów,
  • regularna kontrola stomatologiczna.

Poprawna higiena powinna uwzględniać stosowanie nici dentystycznych, płukanie jamy ustnej płynami z dodatkiem fluoru oraz właściwą technikę szczotkowania zębów umożliwiającą skuteczne usunięcie płytki nazębnej. Ograniczenie spożycia słodkich pokarmów, napojów, cukierków i innych słodyczy również ma ogromne znaczenie. Pozwoli to na ograniczenie wytwarzania niszczących szkliwo kwasów przez bakterie próchnicowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (72 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Skosa Sandra  18 kwietnia 2020 06:54

    Osobiście bardzo dbam o zęby, dlatego używanie pasty, nici dentystycznych i płynu do płukania ust to podstawa. Odwiedzam też regularnie dentystę.
    Jedynie ciągle mam dylemat czy wybrać pastę z fluorem czy bez.

    Odpowiedz
  2. ewelajna  16 maja 2020 17:44

    Trzeba też ograniczyć spożycie cukru np. w napojach. Dzieci nie dostają słodkich soczków, kupuję do domu cisowiankę i sama robię zdrową lemoniadę. Maluchy mają dzięki temu zdrowe ząbki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany