Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?
Wiele Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne znaczenie dla zdrowia ma prawidłowe przechowywanie żywności. Spora grupa z nich podchodzi do tego tematu bardzo lekko, zapominając, że nawet najlepsza lodówka nie jest w stanie dobrze schłodzić ogromnych ilości jedzenia. To duży błąd, bo nadpsuta może powodować różnego rodzaju problemu z układem pokarmowym. Poniżej prezentujemy krótki przewodnik na temat przechowywania żywności.
Górna półka
Większość osób zapytanych o to, co znajduje się na ich najwyższej półce w lodówce odpowiada, że są to jaja, pojemniki z plasterkami wędlin lub produkty mięsne, np. kiełbasy lub parówki. Nie jest to do końca dobre rozwiązanie. Zdaniem specjalistów, na górnej półce powinien znaleźć się przede wszystkim nabiał: mleka, kefiry, zsiadłe mleka, śmietany, jogurty naturalne i typu greckiego oraz przysmaki takie jak twarogi, białe sery, deserki mleczne oraz smakowe jogurty. Oprócz nich można też położyć tam dżemy, powidła lub konfitury. Dlaczego to tak ważne? Na niższych półkach, gdzie temperatura jest dużo niższa szybciej rozwijają się bakterie gnilne, na które nabiał jest wyjątkowo nieodporny.
Środkowa i dolna półka
Środkowa półka to z kolei świetne miejsce na plasterki wędlin, żółte sery oraz potrawy na bieżąco przyrządzane, np. zupy, dania makaronowe czy przysmaki warzywne, które mają krótki termin przydatności. Dużo gotujesz? W takim przypadku warto zainwestować w szklane pudełka do przechowywania żywności. Szkło nie wchodzi w reakcje ze substancjami zawartymi w jedzeniu, w odróżnieniu od sztucznych materiałów, więc pojemniki z niego wytwarzane gwarantują dłuższą świeżość. Co z dolnymi półkami? To najzimniejsza cześć lodówki, zatem najlepiej umieszczać w niej surowe mięsa i ryby. Ważne jednak, by nie znajdowały się one tam dłużej niż 2-3 dni.
Szuflady
Dla nikogo nie powinno być specjalnym zaskoczeniem, że znajdujące się poniżej ostatniej półki szuflady to przestrzeń przeznaczona na owoce i warzywa. Wiele osób wkłada je tam wprost po przyniesieniu ze sklepu lub targu. A to bardzo duży błąd! Najpierw należy je dokładnie umyć, a po tym wysuszyć. To niezmiernie ważne, bo przepełnione wodą owoce i warzywa będą gniły w ekspresowym tempie. Podobnie będzie się działo, gdy będą chowane w foliowych torebkach czy reklamówkach. Najdłużej zachowają świeżość wymyte, wysuszone i pozbawione dodatkowego zabezpieczenia. Z tym, że pomidory, awokado czy banany stracą w lodówce swoje właściwości. Te 3 smakołyki najlepiej trzymać poza domową chłodnią.