Poznaj naturalne źródła koenzymu Q10

Czy wiesz, że koenzym Q10 jest składnikiem, który naturalnie występuje w niemal wszystkich organizmach żywych? Substancja ta, syntetyzowana w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych, bierze udział w przemianie energii. Ale jego rola nie ogranicza się tylko do jej wytwarzania. Sprawdź, za co odpowiada koenzym Q10 i jakich produktach występuje.

Gdzie możemy znaleźć Q10?

 

Nie bez powodu koenzym Q10 zwany jest inaczej ubichinonem, a jego nazwa wywodzi się od słowa „wszechobecny”. Znajduje się bowiem w każdej komórce – roślinnej i zwierzęcej. Sytuacja ta sprawia, że występuje naturalnie, także w różnych produktach spożywczych.

 

Naturalne źródła czy suplementacja?

 

Jadłospis bogaty w koenzym Q10 powinien obfitować w pokarmy takie jak:

  • warzywa zawierające duże ilości szczawianów (szpinak, brokuły);
  • cytrusy;
  • produkty z mąki z pełnego przemiału, razowe, pełnoziarniste;
  • wołowina, podroby (np. wątroba);
  • oleje roślinne;
  • strączki (bób, cieciorka, fasole, soja, groch);
  • tłuste ryby (makrela, tuńczyk, łosoś).

Warto jednak pamiętać, że samo dostarczanie składnika wraz z dietą może okazać się niewystarczające. Z tego powodu osoby, u których stwierdzono problemy kardiologiczne – a także chcące zadbać o młody wygląd skóry, ochronić narządy wewnętrzne przed starzeniem, zwiększyć swoją wydolność fizyczną – powinny zainteresować się dodatkową suplementacją koenzymem Q10. Optymalnym rozwiązaniem jest uzupełnienie odpowiednio zbilansowanego jadłospisu preparatem z apteki.

 

Na co działa koenzym Q10?

 

O wszechstronnym działaniu koenzymu Q10 na organizm zapewne już słyszałeś. A jeśli nie, na pewno kojarzysz ten składnik z reklamy kremu do twarzy. Badania wykazały, że jedną z funkcji koenzymu Q10 jest zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny – które mają bezpośrednie działanie przeciwstarzeniowe – w skórze. Niewiele osób wie, że substancja ta z powodzeniem sprawdza się jako suplement i ma zastosowanie medyczne. Na co ma wpływ?

  • Wspomaga pracę serca.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Zmniejsza migrenowe bóle głowy.
  • Dba o kości i stawy.
  • Chroni wszystkie organy (w tym skórę) przed działaniem wolnych rodników.
  • Używany jest u osób, u których wykryto zmiany miażdżycowe – w profilaktyce zawałów serca.
  • Moduluje gospodarkę cukrową.
  • Ma wpływ na płodność.
  • Zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
  • Ma działanie przeciwstarzeniowe.
  • Wspomaga tworzenie kolagenu i elastyny, potrzebnych dla zdrowej skóry i stawów.

 

Artykuł partnera.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (22 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  10 listopada 2019 09:04

    cytrusy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany