Potrawy ze słonecznikiem – posypuj dania tym zdrowym symbolem lata! 4 pyszne przepisy
Lubisz słonecznik? Jeśli kojarzy ci się wyłącznie z czasami, gdy z koleżankami jadłyście go pod blokiem, zaśmiecając przy okazji chodnik – czas to zmienić! To zdrowy i smaczny dodatek do potraw, a nawet główny bohater na talerzu. Nie wierzysz? Podpowiadamy jak wykorzystać ten symbol lata w kuchni.
Słonecznik, jak sama nazwa wskazuje – zwraca się ku słonecznym promieniom, a sam swoim kształtem słońce przypomina. To symbol lata, a pola obrośnięte tym wyjątkowym kwiatem są nie tylko doskonałym tłem do instagramowych zdjęć, ale także wielkim przypomnieniem, że powinniśmy sięgnąć po niego w naszej kuchni. To bowiem zdrowotna bomba, chrupiący dodatek do dań o ciekawym smaku, a także – afrodyzjak! Pestki świeże i prażone, jako główny bohater na talerzu lub wyrazisty dodatek. Mamy dla was 4 niecodzienne pomysły na potrawy ze słonecznikiem. Smacznego!
Potrawy ze słonecznikiem – posypuj dania tym zdrowym symbolem lata! 4 pyszne przepisy
Słonecznik bogaty jest przede wszystkim w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z grupy omega – 6, a w dalszej kolejności omega-3). Te pierwsze odbudowują błony komórkowe wszystkich komórek w naszym ciele i zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Drugie zaś obniżają ciśnienie, a także odpowiadają za prawidłową pracę serca. Roślina dostarcza dodatkowo witamin z grupy E,B, A także A i D. Cynk, potas, wapń, żelazo, miedź, mangan i magnez – te cenne dla zdrowia pierwiastki również ofiarujecie organizmowi jedząc słonecznik. Zatem jakie korzyści przyniesie nam sięganie po popularne latem pestki? Od pięknego wyglądu, na którym nie odbije się stres i pierwsze oznaki starzenia, przez zdrowe serce, aż po energię na cały dzień, którą będziemy mieć (w połączeniu ze skupieniem) nawet przy wytężonej pracy. Dosypuj więc słonecznik do dań, albo – niech to on króluje na talerzu. Oto nasze propozycje!
5 pomysłów na dania ze słonecznikiem:
1) Krem selerowo-słonecznikowy
Składniki:
– 1 średni korzeń selera
– 3 ziemniaki
– szklanka ziaren słonecznika (do zmielenia) plus słonecznik do posypania zupy
– pół pęczka koperku
– pół pęczka pietruszki
– 1 cytryna
– jogurt naturalny typu greckiego
– pieprz
– tymianek
– sól
– wywar
Przygotowanie:
W wywarze gotujemy pokrojony w kostkę seler i ziemniaki – do miękkości. Na patelni prażymy słonecznik, który następnie ubijamy w moździerzu (lub w młynku) na „piasek”. Całość razem miksujemy razem z skrojonym koperkiem, pietruszką i przyprawami, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie ściągamy z gazu i mieszamy z jogurtem greckim (ilość zależna od tego jak bardzo kremowe dania lubisz). Rozlewasz krem na miseczki i przed podaniem ścierasz do każdej z nich odrobinę skórki z cytryny i samego miąższu oraz posypujesz niezmielonym słonecznikiem.
2) Słonecznikowe kotlety
Składniki:
– 3 szklanki pestek słonecznika
– 6 dużych marchwi
– szklanka soku pomidorowego
– 2 duże cebule
– 5 ząbków czosnku
– pieprz
– sól
– bułka tarta
– sezam
– zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pokrojoną w małe kostki cebulę podsmażamy na oliwie. Marchew trzemy na tarce i dodajemy do niej przestudzoną cebulę, a także wsypujemy zmielony słonecznik oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z sokiem pomidorowym i formujemy kotlety, które pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut, a następnie odwracamy i zostawiamy tam jeszcze na kwadrans.
3) Słonecznikowa sałatka
Składniki:
– awokado
– małe opakowanie kiełków słonecznika
– garść ziaren słonecznika
– pół garści pestek dyni
– 1/4 puszki kukurydzy
– 2 łyżki oleju lnianego (lub orzechowego)
– pieprz
– sól
– natka świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Słonecznik i dynię prażymy na patelni. Awokado i kiełki kroimy: odpowiednio w kostkę i na mniejsze kawałki oraz dodajemy do nich odsączoną kukurydzę, przyprawy, odrobinę poszatkowanej natki. Wszystko mieszamy z olejem, słonecznikiem i dynią.
4) Roladki ze słonecznikiem w sosie grejpfrutowym
Składniki:
– pierś indyka
– 250 gram ziarenek słonecznika
– 2 pory
– grejpfrut
– jajko
– masło
– oliwa
– mięta
– oregano
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Indyka kroimy na grubsze plastry na rolady i nacieramy mieszanką soli, pieprzu, posiekanej mięty i oregano. Słonecznik prażysz na patelni. Na drugiej podsmaż pokrojony w krążki por, a następnie dolej sok z wyciśniętego grejpfruta i duś całość pod przykryciem ok. 10 minut. Ostudzony słonecznik zmiksuj z 2 łyżkami masła oraz jajkiem, a następnie połącz z grejpfrutowym porem, delikatnie mieszając w misce. Dopraw pieprzem i solą. Farszem nadziej roladki, zamknij je wykałaczką i smaż na patelni, regularnie obracając.