Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)

Potrawka-z-jagnięciny

Autor tego przepisu to Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej. Ten przepis Marco poleca do wykorzystania podczas Świąt Wielkanocnych

Czas przygotowania dania: Potrawka z jagnięciny –  1,5 godz.
Poziom trudności: łatwy

Składniki na danie: Potrawka z jagnięciny

  • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cytryny
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę
i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (123 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  8 marca 2016 11:29

    Rzeczywiście bardzo łatwy przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  8 marca 2016 12:29

    Za baraniną nie przepadam, ale może jagnięcina jest delikatniejsza w smaku… i w zapachu 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  8 marca 2016 12:33

    Jak ktoś mnie poczestuje…

    Odpowiedz
  4. Aneta  8 marca 2016 13:03

    Ależ to musi być pyszne! Wypróbuję kiedyś koniecznie, tym bardziej, że mój chłopak uwielbia mięso pod każdą postacią, więc na pewno będzie zadowolony 🙂

    Odpowiedz
  5. marta_12  8 marca 2016 13:24

    Wyglada pysznie 🙂

    Odpowiedz
  6. efffciaa  8 marca 2016 15:11

    Uwielbiam jagnięcinę , jednak uważam , że nikt jej tak świetnie nie potrafi przyrządzić jak mieszkańcy odległej Czarnogóry , gdzie to danie jest kunsztem samo w sobie .

    Odpowiedz
  7. macierzanka  8 marca 2016 17:51

    Apetyczna ta potrawka i łatwo ją zrobić.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  8 marca 2016 20:22

    Nigdy nie jadłam jagnięciny. Podobna jest bardzo smaczna a i zdjęcie pod przepisem zachęca do spróbowania.

    Odpowiedz
  9. Anita  21 marca 2016 22:19

    e nie, nie kusi mnie 🙂

    Odpowiedz
  10. Patriszia  27 marca 2016 20:19

    Nie miałam jeszcze okazji spróbować jagnięciny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany