Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)

Potrawka-z-jagnięciny

Autor tego przepisu to Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej. Ten przepis Marco poleca do wykorzystania podczas Świąt Wielkanocnych

Czas przygotowania dania: Potrawka z jagnięciny –  1,5 godz.
Poziom trudności: łatwy

Składniki na danie: Potrawka z jagnięciny

  • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cytryny
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę
i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...