Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)
Autor tego przepisu to Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej. Ten przepis Marco poleca do wykorzystania podczas Świąt Wielkanocnych
Czas przygotowania dania: Potrawka z jagnięciny – 1,5 godz.
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Potrawka z jagnięciny
- 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki curry
- 2 cytryny
- 4 żółtka
Sposób przygotowania:
Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę
i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.