Potrawka z cielęciny

Potrawka-z-cielecinyPotrawka z cielęciny

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania dania potrawka z cielęciny: 45 min.

Trudność: łatwe

 Składniki:

  • cielęcina – 600 g
  • Bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 szt.
  • marchewka z groszkiem – 250 g
  • cebula – 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
  • mąka – 1 łyżeczka
  • śmietana 36% – 100 ml

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

2. Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem.

3. Wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Bulionetkę do duszonych mięs. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

4. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Rada szefa kuchni Knorr: Cielęcinę możesz zastąpić innym mięsem, np. piersią z kurczaka.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...