Potrawka z cielęciny
Potrawka z cielęciny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania dania potrawka z cielęciny: 45 min.
Trudność: łatwe
Składniki:
- cielęcina – 600 g
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 szt.
- marchewka z groszkiem – 250 g
- cebula – 1 szt.
- posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżeczka
- śmietana 36% – 100 ml
Sposób przygotowania:
1. Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.
2. Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem.
3. Wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Bulionetkę do duszonych mięs. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
4. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.
Rada szefa kuchni Knorr: Cielęcinę możesz zastąpić innym mięsem, np. piersią z kurczaka.