Menu w dobrym kolorze – przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Zdrowe i smukłe ciało to obiekt ogólnego pożądania – szczególnie o tej porze roku. Choć  zależy nam na dobrej formie, obok półek z zielonymi warzywami często przechodzimy obojętnie. Warto się jednak do nich przekonać, bo są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami zostały opracowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Ciepla-salatka-z-brukselki

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki:

  • brukselka 300g
  • cebula czerwona 2 średnie główki
  • orzechy włoskie 1 garść
  • masło 2 łyżki
  • pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:

  • musztarda „Tarsmak” 1 łyżka
  • ocet winny 50 ml
  • olej 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól ½ łyżeczki
  • sok jabłkowy 100 ml

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Gratin z lososia

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:

  • filet z łososia 200 g
  • brokuł świeży 1 sztuka
  • śmietanka słodka 18% 150 ml
  • ser żółty tarkowany 150 g
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane sosem czosnkowym Tarsmak.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (312 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...