Menu w dobrym kolorze – przepisy na potrawy z zielonymi warzywami
Zdrowe i smukłe ciało to obiekt ogólnego pożądania – szczególnie o tej porze roku. Choć zależy nam na dobrej formie, obok półek z zielonymi warzywami często przechodzimy obojętnie. Warto się jednak do nich przekonać, bo są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami zostały opracowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret
Składniki:
- brukselka 300g
- cebula czerwona 2 średnie główki
- orzechy włoskie 1 garść
- masło 2 łyżki
- pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.
Sos winegret:
- musztarda „Tarsmak” 1 łyżka
- ocet winny 50 ml
- olej 50 ml
- cukier 1 łyżka
- sól ½ łyżeczki
- sok jabłkowy 100 ml
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Gratin z łososia z sosem czosnkowym
Składniki:
- filet z łososia 200 g
- brokuł świeży 1 sztuka
- śmietanka słodka 18% 150 ml
- ser żółty tarkowany 150 g
- sos czosnkowy Tarsmak
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane sosem czosnkowym Tarsmak.