Post przerywany, czyli jedz to, co lubisz i chudnij!

Post przerywany to stosunkowo nowa dieta, na której nie chodzisz głodna i jesz dokładnie to, co Ci smakuje, a przy tym chudniesz. Brzmi jak marzenie? Nic bardziej mylnego! Co to jest post przerywany, ile można schudnąć na tej diecie i jak zacząć? W tym artykule odpowiemy na wszystkie Twoje pytania!

Spis treści:

Post przerywany to inaczej dieta okienkowa lub intermittent fasting (dieta IF). Dietetycy, którzy rekomendują ten rodzaj diety mówią o niej jako o diecie, na której nie bywasz głodna i jesz to, co lubisz. Warunek jest tylko jeden – musi być zdrowo i musi być zachowany odpowiedni odstęp czasu od ostatniego posiłku wieczorem do pierwszego posiłku dnia następnego. Post przerywany to dieta, którą pokochały gwiazdy. To jej swoją figurę zawdzięcza Jennifer Aniston.

Post przerywany

Fot. Christopher Campbell on Unsplash

Post przerywany – co to jest?

Post przerywany przez jakiś czas uchodził za kontrowersyjne rozwiązanie. Aktualnie uważa się, że dieta IF może przynosić wiele korzyści dla organizmu. Musi być po prostu odpowiednio zaplanowany, a posiłki muszą zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Post przerywany – ile można schudnąć? To chyba pytanie, które najbardziej Was interesuje. O efektach napiszemy później, teraz skupmy się na zasadach diety IF.

Na czym polega post przerywany, czyli dieta IF?

Najprościej i bardzo generalizując, można ująć, że dieta IF, czyli post przerywany polega na tym, by zamiast fokusować się na tyle ile jemy, zwracać uwagę na to kiedy jemy. W poście przerywanym wprowadzamy w codzienny jadłospis okresową przerwę w przyjmowaniu posiłków. Dieta IF ma kilka lat i do tej pory nie przeprowadzono badań, których wyniki wskazywałyby na jakąkolwiek jej szkodliwość. Przeciwnie, jeśli zadbamy o wartościowe posiłki, może przynieść wiele korzyści dla organizmu, nie tylko ujemne kilogramy.

Post przerywany

Najważniejsze zasady diety IF

Najważniejszą zasadą diety IF, czyli sposobu odżywiania z postem przerywanym jest wyraźne wydzielenie okresów, w których spożywasz posiłki od tych, w których nic nie jesz. Czas, kiedy możesz jeść, to tzw. okna żywieniowe. Czas, gdy robisz przerwę w przyjmowaniu posiłków, to tzw. post. Możesz wtedy pić napoje, które mają 0 kcal (herbata, woda, kawa). Dieta if ma różne warianty. W zależności od tego, jak przebiega Twój dzień, możesz wybrać którąś z zalecanych opcji:

  • Post przerywany 16/8

Dieta IF w wariancie postu przerywanego 16/8 polega na tym, że przez 16 godzin w ciągu całej doby pościć, a przez 8 godzin jesz. W tym czasie zaleca się spożywać trzy posiłki i dwie przekąski. Pierwszym krokiem do rozpoczęcia postu przerywanego 16/8 jest zastosowanie diety IF 14/10. Gdy uda nam się przez kilka dni utrzymać post przez 14 godzin, możemy stopniowo zwiększać czas niejedzenia o kolejne 2 godziny. Post przerywany 16/8 to najpopularniejszy wariant diety IF. Rekomenduje się go osobom trenującym w godzinach popołudniowych. Ostatnim posiłkiem jest wtedy posiłek potreningowy. Rozpoczynają post o godzinie 18, możemy jeść śniadanie o godzinie 10.

  • Post przerywany 20/4

To zdecydowanie najtrudniejsza opcja, ale z odpowiednio zbilansowanymi posiłkami nie jest czymś wyjątkowo trudnym. W tym wariancie post trwa 20 godzin, a okres jedzenia tylko 4. Najczęściej godziny jedzenia zaleca się planować na okres wczesno popołudniowy, np. 13:00-17:00. W tym czasie jesz dwa obfite posiłki, w tym jeden ciepły.

Post przerywany 16/8 jest o tyle łatwiejszy, że właściwie nie zdążyć zgłodnieć idąc spać, znaczną część postu przesypiasz, a poranna kawa czy ciepła herbata nieco stłumią Twój pierwszy głód.

Post przerywany

Fot. Kirill Tonkikh on Unsplash

Post przerywany – efekty

Dieta IF będzie odpowiednio działać, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad. Oprócz wprowadzenia postu w ciągu dnia, warto zwracać uwagę na to, by posiłki były zdrowe i wartościowe. Dobrze jest zadbać o to, by w jadłospisie znalazły się nisko przetworzone naturalne produkty, które są źródłem pełnowartościowego białka, dobrych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów złożonych. Ważne, by w diecie było dużo warzyw i owoców, produkty pełnoziarniste, nabiał. Na diecie IF można schudnąć ok. 3,5 kg w niespełna 4 miesiące i to bez efektu jo-jo. Powoli, cierpliwie i bez presji.

Dieta IF – opinie

Post przerywana zbiera raczej pozytywne opinie. Z odpowiednio zachowaną, wartościową dietą, niesie dla organizmu wiele dodatkowych korzyści, nie tylko utratę wagi. Dietetycy zauważyli, że im dłuższy jest post przerywany, tym organizm chętniej wytwarza energię pochodzącą z zapasów. Jeśli nie dostarczamy organizmowi kolejnego posiłku, alternatywnym źródłem energii dla ciała staje się tłuszcz zgromadzony w postaci tkanki tłuszczowej. Post przerywany zapobiega powstawaniu efektu jo-jo. Dieta IF wpływa też korzystnie na poprawę wrażliwości na insulinę. Sprawdzi się więc także u osób, które cierpią na insulinoodporność. Post przerywany przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych o charakterze metabolicznym. Długie przerwy między ostatnim posiłkiem, a pierwszym następnego dnia pozytywnie wpływają też na mikrobiotę jelitową i odporność.

Przeciwwskazania

Pomimo tego, że jest wiele głosów mówiących o korzystnym wpływie diety IF na organizm, warto wiedzieć, że nie zaleca się jej każdemu. Dietetycy i lekarze odradzają post przerywany osobom, które chorują na cukrzycę, ponieważ muszą oni stale kontrolować poziom cukru we krwi. Nie zaleca się jej też kobietom w ciąży, sportowcom oraz osobom z zaburzeniami odżywiania.

Post przerywany

Post przerywany – jadłospis

Dieta IF musi bazować na pełnowartościowych posiłkach. Tylko w ten sposób będzie zdrowa i korzystna dla naszego organizmu. Przyjmowanie w czasie okienka żywieniowego fast foodów, słodyczy lub wysoko przetworzonych gotowych posiłków, nie zapewni nam odpowiednich efektów. Dieta IF oparta na poście przerywanym powinna zawierać:

  • źródła pełnowartościowego białka (mięso, drób, nasiona roślin strączkowych, ryby owoce morza), 
  • zdrowe tłuszcze z przewaga kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych (oliwa z oliwek, rybi tłuszcz, awokado, olej lniany, orzechy, nasiona),
  • węglowodany złożone (kasze, ryż, warzywa, owoce).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (41 głosów, średnia: 4,78 z 5)
loading... zapisuję głos...