Porady idetetyka – część IV i V
Owoce są zdrowe, ale podobno nie można ich jeść w dowolnych ilościach i o dowolnej porze – czy to prawda?
Anna Jardanowska, dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy: Owoce to rzeczywiście niezwykle istotny składnik naszego jadłospisu. Zawierają witaminy i minerały, które wzmacniają odporność, pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci oraz zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Różnią się jednak między sobą, na przykład pod względem zawartości cukru. Nie można dlatego jeść ich w dowolnych ilościach i o dowolnej porze.
Najlepszym wyborem dla naszego organizmu jest spożywanie 2-3 porcji różnorodnych owoców dziennie. Nie powinniśmy jednego dnia zjadać ich więcej niż 0,5 kg. W innym wypadku dostarczamy ciału zbyt dużo cukrów prostych. Najlepiej wybierać owoce niskokaloryczne i te, na które właśnie jest sezon. Najlepiej też nie jeść owoców wieczorami, ani nie traktować ich jako przekąsek pomiędzy posiłkami. Ostatnią porcję owoców spożywać powinniśmy na podwieczorek.
Porady dietetyka – część IV
Jak poradzić sobie z nagłymi napadami głodu na przykład po powrocie z pracy lub późnym wieczorem?
Anna Jardanowska, dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy: Najczęściej przyczyną nagłych napadów wilczego apetytu jest niewłaściwe odżywianie się w ciągu dnia. Wiele osób je nieregularnie, a w dodatku rezygnuje na przykład z drugiego śniadania czy lunchu, przez co po powrocie do domu odczuwa duży głód i je znacznie więcej. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy przede wszystkim pamiętać o pięciu posiłkach w ciągu dnia, w odstępach około trzygodzinnych. Jedząc mniej, ale za to częściej nie będziemy odczuwać tak silnego apetytu wieczorem, a ponadto zwalczymy pokusę podjadania. Zadbajmy także o właściwe zbilansowanie posiłków, a w szczególności dostarczenie organizmowi błonnika, którego bogatym źródłem są na przykład produkty pełnoziarniste. Unikajmy natomiast spożywania dużej ilości żywności o wysokim indeksie glikemicznym – to bowiem powoduje gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi i również przyczynia się do napadów głodu.
Prostym i praktycznym sposobem na zapobieganie objadaniu się po powrocie z pracy jest przygotowywanie sobie posiłków dzień wcześniej. Gdy w domu będzie na nas czekał gotowy obiad, który wymaga tylko podgrzania, łatwiej będzie się opanować i nie pochłonąć pierwszej rzeczy, którą znajdziemy w lodówce. Z tego powodu dobrze jest też pozbyć się niezdrowych przekąsek i zapełnić kuchnię zdrowymi produktami, po które będziemy mogli sięgnąć bez wyrzutów sumienia.