Porady eksperta: Jak nie przytyć w Wielkanoc ?

Tradycyjna kuchnia polska obfituje w ciężkie, bardzo kaloryczne potrawy. Na naszych stołach pojawiają się potrawy niegdyś zaadresowane dla ludzi ciężko pracujących fizycznie, a więc jemy dużo, ciężko, kalorycznie. Wspólnie z mgr inż. Barbarą Dąbrowską-Górską, ekspertem kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii” radzimy jak nie przytyć w Wielkanoc . 

Polecamy również: Co jeść aby zajść w ciążę – wywiad z ekspertem

jak nie przytyć w Wielkanoc

Podstawą dla nas powinno być zapewnienie potrawom wyższej wartości odżywczej, a więc na wielkanocnym, wiosennym stole nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które stanowią niezbędny element zdrowej i zróżnicowanej diety.

Zobacz koniecznie: Inspiracje: Dekoracje na stół wielkanocny

Jak nie przytyć w Wielkanoc – Jajka i sałatki

Jajka to Wielkanocna tradycja. Tobimy z nich pisanki, po to by później urządzać jajeczne zawody i jeść je ze smakiem.  Z pewnością znajdą się one na każdym świątecznym koszyku i stole. Będziemy je jeść same lub w sałatkach. A jak cieszyć się smakiem wyśmienitego jajka, a jednocześnie kontrolować kalorie?

Zaraz obok jajek na polskich stołach króluje majonez. Możemy zastąpić go gęstym jogurtem greckim z dodatkiem ziół odchudza danie.  Należy wymieszać 1 opakowanie jogurtu greckiego, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i kilka liści bazylii. Całość przyprawić pieprzem i odrobiną soli niskosodowej.

 Jedna łyżeczka tradycyjnego majonezu ma ok. 66 kcal i 7,2 g tłuszczu, podczas gdy 1 łyżeczka ziołowego jogurtu greckiego to tylko ok. 12 kcal i 0,9 g tłuszczu.

Jak nie przytyć w Wielkanoc – Danie główne

jak nie przytyć w Wielkanoc

Dbając o sylwetkę ważne jest ograniczenie tłuszczy oraz sposób przygotowania spożywanych produktów. Przyrządzając mięso lepiej jest przygotować danie na parze lub w piekarniku. Przygotowanie w rękawie chudej polędwiczki wieprzowej czy indyka nadziewanego śliwką kalifornijską doskonale zastępuje ciężkostrawny boczek i karkówkę.

Kolejnym lekkim daniem może być pasztet warzywny na bazie nasion roślin strączkowych (np. ciecierzycy, soczewicy). A jak odchudzić tradycyjny żurek? Do zupy należy dodać chudą kiełbasę i gotować odrobinę dłużej niż zazwyczaj. Po wystudzeniu wstawić garnek do lodówki, aby tłuszcz ściął się na powierzchni. Usunąć tłuszcz łyżką. Żurek zabielić jogurtem greckim lub chudą śmietaną (10-12%). Smacznego!

Zobacz też: Symbol E w żywności – ekspert radzi czego unikać

Jak nie przytyć w WielkanocDesery

W Wielkanoc możemy ograniczać cukier! Niech cukrowy baranek będzie tylko dekoracją, a przy deserach możemy częściowo ograniczyć ilość cukru zastępując go miodem lub suszonymi owocami. Warto wypróbować ten sposób szczególnie, gdy będziemy piec mazurek, czy keks.

Suszone owoce, mogą one posłużyć jako zamiennik cukru do dań słodkich, jak i wytrawnych. Przykładowo, śliwki kalifornijskie są niedosładzane i niesiarkowane, a jednocześnie naturalnie słodkie. Dzięki temu można nimi częściowo zastąpić cukier np. w świątecznych ciastach. Podczas przygotowania keksu należy ograniczyć ilość cukru z przepisu, dodać za to więcej suszonych owoców. Dzięki temu ciasto będzie słodkie, wilgotniejsze, a jednocześnie dostarczy więcej błonnika pokarmowego.

                                                              

Do tego nie zapominajmy o ruchu. Przede wszystkim musimy wstać od stołu. Wiosenny, rodzinny spacer po parku, albo wycieczka do lasu, nad jezioro – pieszo, czy na rowerach. Niech nasze święta nie będą spędzone jedynie przy stole! Ruch pomoże nam spalić nieco kalorii i pomóc nam przyśpieszyć nasze trawienie.

A Wy jakie macie swoje sposoby na uniknięcie przybrania dodatkowych kilogramów w czasie świąt?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...