Pora na rybę – 5 sposobów na niebanalny i zdrowy obiad
Dania z ryb powinny znaleźć się na stole każdego z nas. Tym bardziej, że można przyrządzać je na tyle sposobów, że niemożliwe jest, by ktoś nie znalazł propozycji odpowiedniej dla siebie. Gotowane na parze, grillowane, pieczone, smażone, marynowane czy nawet surowe (sushi) mają swoich wiernych fanów.
Jeżeli należysz do licznej grupy osób, uwielbiających smak ryby i ceniących sobie jej wartości odżywcze, oto kilka przepisów na ciekawe dania proponowane przez Biedronka.pl, które można wprowadzić na stałe do swojego obiadowego menu.
1. Ryba po grecku
Zdjęcie: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1288,name,ryba-na-sposob-grecki
Każdy o niej słyszał, wiele osób próbowało, ale nie każdy potrafi ją przyrządzić, a to naprawdę prosta i niedroga potrawa. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możemy serwować je na obiad, kolację, na przyjęcie, a nawet podać na wigilijnym stole, zamiast tradycyjnego karpia lub oprócz niego. Składniki: 1 kilogram filetów z ryby, może to być dorsz, mintaj lub morszczuk, 2 cebule, 2 duże marchewki, jedna duża pietruszka, połówka selera, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, szklanka oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka wody, sól, pieprz, dwa jajka. Wykonanie: filety rybne pociąć na mniejsze (około 6-centymetrowe kawałki), zamoczyć w jajku wymieszanym z odrobiną soli i pieprzu i obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju na złoty kolor, a następnie tak przygotowaną rybę odstawić. Cebulę pokroić i zeszklić na kilku łyżkach oleju. Marchew, seler i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić warzywa do zeszklonej cebuli, wlać wodę, doprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości. Można dodać liść laurowy i ziele angielskie a w razie potrzeby wlać więcej wody. Pod koniec duszenia dodać przecież pomidorowy i dusić jeszcze przez chwilę. Warzywa i rybę układać na przemian na półmisku: warstwa warzyw, ryba itd. Doskonała na ciepło i na zimno. Można także podawać ją z ryżem. Smacznego !
2. Pstrąg z patelni z masłem koperkowym
Kolejne pyszne danie z ryby, które po przygotowaniu można podać z różnymi dodatkami. Będziemy potrzebować: 4 pstrągi, kostkę masła, 1–2 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz i olej do smażenia. Wykonanie: pstrągi należy umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło połączyć z posiekanym koprem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Pstrągi smarujemy od środka masłem koperkowym, układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Z jednej usmażonej strony możemy dodatkowo posmarować rybę masłem i jeszcze dosmażyć. Ryby podajemy z cytryną i posiekanym koperkiem. Możemy podać pstrąga w wersji pieczonej – nasmarowane masłem ryby ułożyć na blasze, przykryć folią i piec około 15 minut. Danie szybkie, proste, a jednocześnie wykwintne, polecam.
3. Łosoś z sosem holenderskim
To kolejne danie dla tych, którzy lubią ryby, a jednocześnie chcą wypróbować je w zupełnie innych wariantach niż dotychczas. Aby przygotować łososia w sosie holenderskim, potrzebujemy: jedno opakowanie łososia norweskiego, łyżkę oliwy z oliwek, dwa żółtka, pół szklanki roztopionego masła, dwie łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku. Są to składniki na dwie porcje tego dania. Wykonanie: łososia dzielimy na dwie porcje, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Sos: żółtka miksujemy w blenderze z musztardą i sokiem z cytryny, następnie powoli wlewamy do tej masy ciepłe masło. Należy miksować wszystkie te składniki przez chwilę, aby sos zgęstniał, a potem doprawić do smaku. Upieczonego łososia polewamy sosem. Tak przyrządzona ryba idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i sałatą. Warto spróbować.
4. Makaron z tuńczykiem po turyńsku
Jest to coś dla wielbicieli spaghetti, tym razem przygotowanego inaczej, bo z rybą, ale warto wypróbować danie także i w tym wariancie. Aby przyrządzić makaron po turyńsku potrzebujemy następujących składników: 40 dag makaronu spaghetti, puszkę tuńczyka w oleju w kawałkach, 4 łyżki jogurtu greckiego, jedną czerwoną cebulę, około 3–4 ząbków czosnku, łyżkę marynowanych kaparów, łyżkę oliwy, tymianek, sól, pieprz, 5 dag startego sera, na przykład gorgonzoli lub innego. Sposób wykonania: makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Obieramy cebulę i czosnek, drobno je kroimy, a potem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy jogurt i doprawiamy tymiankiem, podgrzewamy to wszystko na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając by się zagotowało. Odsączamy tuńczyka z oleju i dodajemy go do tak przygotowanego, podgrzanego sosu. Dodajemy jeszcze posiekane drobno kapary i przez chwilę wszystko to podgrzewamy. Wykładamy na patelnię ugotowany makaron, mieszamy delikatnie i jeszcze przez chwilkę podgrzewamy, w razie potrzeby doprawiając danie solą i pieprzem. Kiedy danie jest gotowe i podane na talerzach, posypujemy je utartym serem. Można delikatnie posypać posiekaną natką pietruszki, która doskonale komponuje się smakowo z resztą składników. Danie to na pewno chętnie wypróbują wielbiciele specjałów z makaronu. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti, warto wypróbować. Smaczne i wykwintne. Życzę smacznego!
5. Zupa tajska
Wiele z nas nawet nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. Dla tych, którzy za nimi przepadają i jednocześnie lubią też ryby w każdej postaci, mamy nieco egzotyczną propozycję w postaci zupy tajskiej. Czego potrzebujemy, aby przygotować ten smakołyk? 50 dag filetów z ryby (na przykład dorsza), jednej łyżki soku z cytryny, jednej cebuli, dwóch łyżek masła, jednej łyżki mąki, dwóch łyżek łagodnej przyprawy curry, 800 ml bulionu drobiowego, jednego jabłka, jednego banana, łyżki posiekanego szczypiorku oraz soli i pieprzu. Sposób wykonania zupy: rybę płuczemy, suszymy i kroimy w dosyć dużą kostkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Roztapiamy masło w większym garnku, aby zeszklić na nim cebulę. Oprószamy ją mąką oraz curry i smażymy przez krótki czas. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do zupy wrzucamy kawałki ryby i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Obieramy jabłko i ucieramy je na grubej tarce. Następnie obieramy też banana i kroimy go na cienkie plasterki. Tak przygotowane owoce dodajemy do zupy i przez chwilę podgrzewamy. Już na talerzach posypujemy zupę posiekanym szczypiorkiem. Do gotowej zupy można dodać śmietany lub jeśli ktoś nim dysponuje – mleczka kokosowego. Ta egzotyczna i ciekawa potrawa zasługuje na to, bo wprowadzić ją do naszego menu i urozmaicić nieco kulinarną monotonię. Warto spróbować. Smacznego!