Jeszcze większa dawka zdrowia! Wystarczy poprawić wchłanianie cennych witamin i innych ważnych dla naszej diety składników
Zdrowe menu nie zawsze oznacza, że organizm w pełni z niego skorzysta. Wiele witamin i minerałów bowiem ciężko się wchłania, dlatego musimy im w tym pomóc. Na szczęście uda nam się to zrobić ze smakiem!
Spis treści:
Coraz świadomiej sięgamy po produkty, z których składa się nasza codzienna dieta. Okazuje się jednak, że możemy jeszcze wzmocnić działanie witamin i mikroelementów. Wystarczy… poprawić wchłanianie tych produktów. Jak to zrobić? Odpowiednio łączyć je z innymi, co w efekcie będzie najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. W duetach doskonale sprawdza się choćby kurkuma, a także żelazo, wapń oraz witamina A.
Jeszcze większa dawka zdrowia! Wystarczy poprawić wchłanianie cennych witamin i innych ważnych dla naszej diety składników
1) Kurkuma plus pieprz
Kurkumina z kurkumy działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, a także przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Dodając jednak kurkumę do potraw, niewiele czerpiemy z tych właściwości, bowiem kurkumina słabo wchłaniana jest do krwiobiegu. Jest jednak sposób, aby mogła się tam dostać – pieprz czarny, a dokładniej zawarta w nim piperyna. Skuteczność? Nawet o 2 tysiące procent!
2) Witamina A plus migdały
Witamina A znajduje się w wielu owocach i warzywach. Znajdziemy ją m.in. w morelach oraz marchwi, a działa na nasz wzrok, wzrost, antynowotworowo czy wzmacnia układ odpornościowy. Utrzymuje też prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Witamina A, jak wszystkie pozostałe rozpuszcza się w tłuszczach, jednak tych zwłaszcza w owocach jest za mało, aby to co najcenniejsze się wchłonęło. Szacuje się, że wraz ze spożyciem choćby moreli zyskujemy tylko 30 procent witaminy A. Gdy jednak dodamy do niej migdałów oraz innych produktów bogatych w zdrowe kwasy tłuszczowe – wchłonie się jej aż 90 procent.
3) Wapń plus jajka
Wapń nieoceniony jest dla naszego układu kostnego i zębów. Ma również ogromny wpływ na przewodnictwo bodźców nerwowych, a także kurczliwość mięśni. Znajdziemy go przede wszystkim w nabiale, który tak chętnie jemy zwłaszcza na śniadania. Aby organizm w pełni skorzystał z wapnia dobrze jest go połączyć z aktywną formą witaminy D – a taką znajdziemy choćby w jajkach (żółtka), łososiu czy tuńczyku.
4) Żelazo plus cytryna
Myśląc o żelazie na myśl od razu przychodzi nam choćby szpinak. I słusznie! To popularne w kuchni warzywo jest tak zachwalane, bo świetnie wpływa na organizm. Właściwie bez niego nie moglibyśmy prawidłowo funkcjonować. Wpływa na system nerwowy i odpornościowy, metabolizm, wątrobę , a także umożliwia mięśniom pobieranie tlenu z krwi. Żelazo hemowe, czyli pochodzące z roślin jednak ciężko się wchłania i tutaj z pomocą przychodzi niewielka dawka witaminy C. Czytaj: szpinak przed podaniem skrop cytryną!