Popcorn do mikrofalówki HELIO Natura – PRZEPIS NA CIASTECZKA

 

Popcorn do mikrofalówki HELIO Natura to naturalny popcorn do mikrofalówki. Jest to unikalna propozycja nie tylko na polskim, ale również europejskim rynku, ponieważ przekąska HELIO Natura nie zawiera dodanego tłuszczu ani soli. Popcorn HELIO Natura łączy zatem, wydawałoby się, niemożliwe do połączenia atuty smaku, aromatu oraz walorów odżywczych.

popcorn_HELIO_Natura_rozsypany

Dietetyczny strzał w „10”

Walory zdrowotne popcornu HELIO Natura są wielorakie począwszy od braku dodanego tłuszczu i soli, poprzez niską kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika wspomagającego trawienie, aż po brak sodu, co korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Nowość HELIO nie zawiera także glutenu.

Innowacyjna nowość HELIO Natura jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii przez dłuższy czas w porównaniu do węglowodanów prostych. Z tego powodu zdrowa przekąska HELIO może być spożywana przez diabetyków – konsumpcja popcornu bez dodatku tłuszczu i soli jest rekomendowana m.in. przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne i Amerykańskie Towarzystwo Diabetyczne.

Dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwraca uwagę na fakt, że „popcorn powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Kukurydza ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze jest cennym składnikiem diet wegetariańskich. Ponadto ziarniaki kukurydzy nie zawierają glutenu, dlatego też jest jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w terapii celiakii.” Nowa propozycja HELIO uwiedzie nas także „kinowym” aromatem, tak lubianym przez dorosłych i dzieci.

Popcorn do mikrofalówki HELIO Natura zawiera:

  •  ponad 2x więcej błonnika i białka
  • ponad 10x mniej nasyconych kwasów tłuszczowych
  • ponad 20% mniej kalorii niż ta sama ilość tradycyjnego popcornu z tłuszczem i solą

Energetyczne i zdrowe ciasteczka z popcornem HELIO Natura

 

           Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka kiełków pszenicy
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 45g wiórków kokosowych HELIO
  • 1/4 torebki przygotowanego już popcornu HELIO Natura
  • 70g rodzynków HELIO Natura lub 70g suszonej żurawiny HELIO Natura
  • 60g nasion słonecznika HELIO lub 60g posiekanych orzechów HELIO  (opcjonalnie)

            Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180° C.
Lekko spryskać papier do pieczenia sprayem do pieczenia W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić.
Dokładnie wymieszać masło i cukier, dodać jajko i wanilię. Całość dobrze wymieszać.
Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodać kiełki pszenicy oraz płatki owsiane. Dobrze wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, popcorn, rodzynki, słonecznik oraz suszone owoce. Dobrze wymieszać. Powstałą masę wylewać łyżką na papier do pieczenia starając się uzyskać okrągły kształt. Zostawić miejsce między ciasteczkami na ich rozrost.

Piec do zarumienienia – 7, 8 minut. Wystudzić około 5 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.

Cena popcornu HELIO NATURA (80g) – ok. 2,50 zł

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,50 z 5)
loading... zapisuję głos...