Pomysły na zdrowe przekąski – co zamiast czipsów możesz schrupać przed telewizorem? 10 propozycji!
Spokojny wieczór, kolejny sezon ulubionego serialu na Netflixie, miska czipsów lub nachosów z gęstym serowym dipem, od których nie można się oderwać, a po wszystkim uczucie goryczy w żołądku i wyrzuty sumienia. Znasz to? Przedstawiamy zdrowe alternatywy dla wieczornych lub imprezowych przekąsek, dzięki którym raz na zawsze oderwiesz sie od zgubnego schematu!
Spis treści:
- Pomysły na zdrowe przekąski – co zamiast czipsów? 10 przepisów
- 1. Prażona ciecierzyca
- 2. Mini marchewki z dodatkiem hummusu
- 3. Kuleczki z melona i arbuza
- 4. Pomidorki koktajlowe z bazylią
- 5. Koreczki z zielonych i czarnych oliwek
- 6. Seler z masłem z nerkowców
- 7. Sałatka z cytrusów z czerwoną cebulą
- 8. Guacamole z warzywami
- 9. Pomidory z fetą
- 10. Galaretki z owocami
Jesteś fanką zdrowego żywienia ale lubisz podjadać? Dzisiaj przedstawiamy dla ciebie pomysły na zdrowe przekąski, które na dodatek są tak pyszne i wciągające, że możesz zechcieć przerzucić się na „snacking”. Oto 10 propozycji, pośród których na pewno znajdziesz coś dla siebie. Najlepiej jednak wypróbuj wszystkie – urozmaicisz w ten sposób dotychczasową dietę, zapomnisz o żywieniowej rutynie i umilisz swojej drugiej połówce filmowo-serialowe wieczory!
Pomysły na zdrowe przekąski – co zamiast czipsów? 10 przepisów
1. Prażona ciecierzyca
Ugotowaną ciecierzycę obtocz w mieszance z dwóch łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli himalajskiej, pół łyżeczki granulowanego czosnku, szczypty kurkumy, pół łyżeczki czarnego pieprzu i (opcjonalnie) łyżeczki parmezanu. Podpiecz w piekarniku do uzyskania chrupkości lub podpraż na patelni. Strączki ciecierzycy zawierają bogactwo białka, magnezu i witamin z grupy B.
2. Mini marchewki z dodatkiem hummusu
Podaj obrane i pokrojone w słupki marchewki z pikantnym hummusem w charakterze dipu. Samo zdrowie!
3. Kuleczki z melona i arbuza
Wystarczy specjalna łyżka z dziurką do formowania kuleczek (dostaniesz ją w większości marketów), by przygotować błyskawiczną i efektowną przekąskę. Kup melona i arbuza, a następnie uformuj kulki z pomocą łyżki tak, jakbyś robiła kulki lodów. Wrzuć do miseczki i podaj ze szpikulcami do fondue albo nadziej na wykałaczki jak szaszłyki i ustaw w wysokiej szklance.
4. Pomidorki koktajlowe z bazylią
Pomidorki koktajlowe (najlepiej w różnych kolorach) opłucz, przekrój na połówki i włóż do miseczki. Skrop delikatnie oliwą z oliwek, dodaj pieprz i odrobinę soli himalajskiej, a wierzch posyp opłukanymi, świeżymi listkami bazylii. Możesz też zrobić koreczki z pomidorków, listka bazylii i (opcjonalnie, gdyż bardziej kalorycznie) kulek mozzarelli.
5. Koreczki z zielonych i czarnych oliwek
Do miski wrzuć czarne i zielone oliwki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wyciśnięty praską czosnek. Pomieszaj łyżką, a następnie nabij oliwki na wykałaczki. Możesz też dodać kawałki papryki w różnych kolorach.
6. Seler z masłem z nerkowców
Zaskakujące, jak dobrze łączą się ze sobą te dwa smaki! Seler należy umyć i pokroić w niewielkie łódeczki. Następnie łodygi wypełniamy masłem z orzechów nerkowca.
7. Sałatka z cytrusów z czerwoną cebulą
To wymarzone źródło witaminy C, która pobudza produkcję kolagenu w organizmie i odmładza skórę. Wystarczy pokroić pomarańczę, czerwonego grejpfruta i czerwoną cebulę, a następnie delikatnie skropić całość oliwą lub olejem rzepakowym.
8. Guacamole z warzywami
Dojrzałe awokado rozgnieć blenderem ręcznym z dodatkiem soli, posiekaną papryczką chili (lub kilkoma kroplami tabasco), przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i sokiem z limonki (opcjonalnie może być cytryna). Podawaj w charakterze dipu z ćwiartkami pomidorów, czipsami z warzyw, paluszkami grissini lub domowymi tostami z pełnoziarnistego chleba.
9. Pomidory z fetą
Na talerz wykładamy umyte zielone liście – może to być rukola, listki bazylii albo świeży szpinak. Na tak przygotowanej zieleninie kładziemy pocięte na plasterki lub ćwiartki pomidory, skrapiamy oliwą i mieszanką ziół, a następnie posypujemy pokrojoną w kosteczkę albo pokruszoną fetą.
10. Galaretki z owocami
A co z deserem? Zamiast pustych kalorii i niepotrzebnego cukru przygotuj galaretki z owocami – na przykład w literatkach. Weź 3/4 szklanki domowego soku z aronii lub zaparzonej zielonej herbaty i szklankę mrożonych truskawek lub jagód (można pomieszać leśne owoce) i 2,5 łyżki żelatyny. Wymieszaj sok lub herbatę z rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatyną, wrzuć owoce do naczynia lub naczyń i zalej sokiem (lub herbatą) z żelatyną. Odstaw do zastygnięcia.