Pomysły na mrożone kawy: malinowa, Piña Colada i piernikowa
Spis treści:
Mrożona kawa malinowa
Składniki:
- 1 kapsułka Rosabaya de Colombia
- 40 ml musu malinowego lub syropu z malin
- kruszony lód
- borówki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
W shakerze zmieszaj mus malinowy z pokruszonym lodem. Mieszankę przelej do schłodzonej szklanki do latte. Następnie przygotuj espresso i dodaj do napoju. Całość udekoruj borówką i listkiem mięty.
Kawa Itapuã inspirowana Piña Coladą
Składniki:
- 100 ml soku z ananasa
- 15 ml syropu kokosowego
- 100 ml wody kokosowej
- 1 kapsułka kawy Nespresso Vanilio
- 5 ml ekstraktu z wanilii
- kostki lodu
- cukier
Przygotowanie:
W shakerze zmiksuj syrop i wodę kokosową oraz sok z ananasa. Przygotuj kawę Vanilio i wlej ją do shakera. Dodaj ekstrakt z wanilii i kilka kostek lodu. Wymieszaj naczynie energicznie. Z cukru przygotuj otoczkę na brzegu szklanki, tzw. crustę (cząstką cytryny zwilż jej krawędź i zanurz w cukrze rozsypanym na płaskim płytkim naczyniu tak, aby oblepił rant szkła). Przygotowany napój ostrożnie wlej do szklanki i podawaj udekorowany np. laską wanilii.
Piernikowa bryza
Składniki:
- 1 kapsułka Fortissio Lungo od Nespresso
- 3 gałki lodów waniliowych
- syrop piernikowy
- 100 ml mleka
- pokruszony lód
- piernik (do dekoracji)
Przygotowanie:
Przelej syrop piernikowy (dwie łyżeczki) wraz z mlekiem do spieniacza Aeroccino i spień. W pojemniku od blendera umieść lody waniliowe. Bezpośrednio do nich wlej przygotowaną kawę Fortissio Lungo i dodaj łyżeczkę syropu piernikowego. Całość zmiksuj. W wysokiej szklance umieść pokruszony lód i przelej na niego zblendowaną miksturę. Na górze napoju umieść mleczną piankę. Serwuj z gałką lodów waniliowych i piernikiem, podanymi na osobnym talerzyku.