Pomysły na jajka: w tym roku wielkanocne śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze!
Występują w sałatkach, żurku, pasztetach, roladach i innych świątecznych potrawach – jajka to bez wątpienia podstawa wielkanocnego śniadania. Równie często na polskich stołach pojawiają się jajka faszerowane na różne sposoby. Poszukujesz pomysłu, co przygotować na wielkanocne śniadanie, aby zachwycić swoich gości? Podpowiadamy oryginalne pomysły na jajka wielkanocne!
Kilka przepisów na wielkanocne jajka faszerowane
Jak wspomnieliśmy, jajka faszerowane to jedna z tradycyjnych potraw na wielkanocnych stołach. Składniki i forma podania różnią się w zależności od regionów. Najprostsza wersja zakłada rozdrobnienie żółtek, pomieszanie ich z majonezem i posypanie całości szczypiorkiem.
Równie popularne jest faszerowanie jaj mieszanką duszonych pieczarek pokrojonych w kostkę, szczypioru, żółtek i majonezu.
Oryginalnym pomysłem są jajka faszerowane smażone w skorupkach. Jaja należy ugotować na twardo, wystudzić i przekroić na pół – uważaj, aby nie połamać skorupki. Łyżką wybierz żółtko i białko, posiekaj. Na patelni zeszklij cebulę, po ostudzeniu dodaj pieczarki pokrojone w drobną kostkę, posiekane jajka, majonez, natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę umieść w skorupkach, posyp bułką tartą i smaż na rozgrzanym maśle farszem do dołu. Udekoruj szczypiorkiem i kiełkami buraka. Przygotowanie takiej wersji jajek faszerowanych wymaga trochę więcej pracy, ale możesz mieć pewność, że zaskoczysz bliskich ciekawą formą podania i wybornym smakiem.
Kolejną nietuzinkową propozycją są jajka faszerowane pastą z zielonego groszku z wędzonym łososiem i kiełkami. To idealna propozycja dla smakoszy ceniących sobie nowoczesne smaki. Jeśli zdecydujesz się na ich przygotowanie, ugotuj jajka na twardo i groszek (do miękkości). Wydrąż żółtka, połącz je z groszkiem, czosnkiem, kuminem, parmezanem, oliwą i przyprawami, a następnie zblenduj na gładką pastę. Farszem nadziej jajka, a następnie udekoruj całość plastrami łososia, kiełkami słonecznika i czarnuszką.
Nietuzinkowe dania z jaj na śniadanie wielkanocne
Jeżeli zastanawiasz się, co możesz przygotować na święta na bazie jajek – postaw na muffiny jajeczne z papryką, cukinią i kozim serem. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pojawienie się na stole tego przysmaku z pewnością urozmaici wielkanocne śniadanie. Przygotowanie rozpocznij od wbicia jajek do miski, roztrzepania ich, doprawienia solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym chilli. Dodaj kolejne składniki: oliwę z oliwek, pokrojoną w małą kostkę paprykę, cukinię i ser kozi starty na tarce o grubych oczkach – wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do kokilek i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub tymiankiem – w zależności od preferencji twoich oraz gości.
Wielbicielom nowoczesnych smaków z pewnością przypadną do gustu również jajka zapiekane w awokado, w towarzystwie wędzonej szynki i pomidorków koktajlowych. Wystarczy, że owoc przekroisz na pół, wyjmiesz pestkę i do powstałych wgłębień wbijesz po jednym jajku, dodasz posiekane pomidorki koktajlowe, doprawisz solą, pieprzem i upieczesz w naczyniu żaroodpornym (skórką awokado do dołu). Po wyjęciu przekąski posyp połówki pokrojoną i podsmażoną szynką, parmezanem i szczypiorkiem.
W większości polskich domów potrawą wielkanocną, która musi pojawić się na świątecznym stole, jest wołowy tatar. Ciekawym i oryginalnym pomysłem na bezmięsną wersję tego dania jest wiosenny tatar jajeczny. Do jego przygotowanie niezbędne będą jajka, suszone pomidory, ogórek kiszony, cebula, szczypiorek, majonez i chleb – najlepiej żytni. Jeśli lubisz rybne propozycje, przygotuj tatar ze śledzia, łososia, makreli czy tuńczyka.
Kolejne wariacje na temat jajka
Klasykiem w wielkanocnym menu jest także żurek na zakwasie. Podobnie jak jajka faszerowane, także i tę zupę możesz przygotowywać na różne sposoby. Ciekawą propozycją jest żurek podany z chipsem z boczku i przepiórczymi jajkami.
Wielkanocnym daniem, idealnym na świąteczne śniadanie lub obiad, jest także papryka zapiekana z kaszą jaglaną i jajkiem. Połączenie składników z pewnością zadowoli kubki smakowe domowników i gości. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie, a na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj papryczkę chilli, przyprawy: kumin, sól, słodką i ostrą paprykę oraz pokrojoną cukinię. Podmaż i wsyp ugotowaną kaszę jaglaną. Składniki zalej passatą pomidorową i duś kilka chwil. Papryki umyj, odkrój ich wierzchy, oczyść w środku i włóż po kilka łyżek nadzienia. Dopraw całość świeżym oregano i wbij po jednym jajku do każdego warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Proponowane potrawy są smaczne i atrakcyjne wizualnie, a ich przygotowanie nie zajmie wielu godzin. Wykonają je zarówno pasjonaci przyrządzania nowoczesnych posiłków, którym nie są obce eksperymenty w kuchni, jak i osoby mniej wprawione w gotowaniu. Przepisy na wielkanocne dania oraz wiele więcej kuchennych inspiracji znajdziesz m.in. na Carrefour.pl.