Pomysłowy deser: Czekoladowe salami

czekoladowe-salami

Autorem tego deseru jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu. W dzisiejszej propozycji  podpowiada, jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

Składniki na deser: Czekoladowe salami

  • 400 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder

 

Sposób wykonania:

Rękoma kruszymy ciasteczka. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym garnku, który wkładamy do większego, stojącego na ogniu, wypełnionego wodą garnka. Podczas gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło na krem. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Dodajemy do mieszanki rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po czym dodajemy pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i staramy się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Po nadaniu masie formy zawijamy ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawijamy końce papieru i okładamy je dodatkowo aluminium. Odstawiamy czekoladowe salami do lodówki na minimum 4 godziny.

Podajemy po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (355 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...