Pomysłowy deser: Czekoladowe salami

czekoladowe-salami

Autorem tego deseru jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu. W dzisiejszej propozycji  podpowiada, jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

Składniki na deser: Czekoladowe salami

  • 400 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder

 

Sposób wykonania:

Rękoma kruszymy ciasteczka. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym garnku, który wkładamy do większego, stojącego na ogniu, wypełnionego wodą garnka. Podczas gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło na krem. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Dodajemy do mieszanki rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po czym dodajemy pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i staramy się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Po nadaniu masie formy zawijamy ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawijamy końce papieru i okładamy je dodatkowo aluminium. Odstawiamy czekoladowe salami do lodówki na minimum 4 godziny.

Podajemy po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  5 grudnia 2016 10:30

    bardzo fajny przepis i jego nazwa 😀

    Odpowiedz
  2. macierzanka  5 grudnia 2016 10:32

    Bardzo łatwy przepis,zaraz go zanotuję.Rolada wygląda pięknie i apetycznie.Na wierzchu obtaczamy w kakao.Taki deserek na jesienne wieczory znakomity.

    Odpowiedz
  3. Aneris  5 grudnia 2016 12:16

    Przepadam za takimi słodkościami i na pewno spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  5 grudnia 2016 16:47

    Nazwa okropna, ale sam przepis ok.

    Odpowiedz
  5. A. czy  5 grudnia 2016 17:57

    Ciekawy przepis, ale nazwa jakoś mnie nie przekonuje XD

    Odpowiedz
  6. Anett13  5 grudnia 2016 21:10

    Wygląda smacznie, aż mam ochotę na czekoladę 🙂

    Odpowiedz
    • ewalub  6 grudnia 2016 15:37

      Wygląda faktycznie fajnie, ale ta nazwa fajna nie jest 🙂

      Odpowiedz
      • Joanna007  7 grudnia 2016 10:18

        Na święta planuję zrobić blok czekoladowy- to dopiero pychota;) Specjalnie trzymam na niego wiśnie z nalewki choć mam ogromną ochotę je spałaszować 😉

        Odpowiedz
        • ewalub  7 grudnia 2016 10:19

          haha, niby alkoholu nie pijesz, ale wiśnie nasączone tym trunkiem to byś zjadła 🙂

          Odpowiedz
          • Joanna007  7 grudnia 2016 10:37

            Ale nie piję dlatego że nie mogę tylko dlatego że nie lubię. Nalewki i likiery lubię ale tego nie da się dużo wypić, a owoce z nalewek są przepyszne 😀 Mam tylko niewielki słoiczek wisienek i stąd ten ból;p W przyszłym roku będzie więcej 😉

  7. Madziulka444  6 grudnia 2016 09:39

    Bardzo ciekawy przepis, kiedyś go wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  6 grudnia 2016 11:50

    Pyszności! Wygląda trochę jak blok czekoladowy 🙂

    Odpowiedz
  9. Jaworka  6 grudnia 2016 21:27

    Salceson jakoś brzydko mi się kojarzy ale wygląd ma świetny i dla takiego łasucha czekolady jak ja to będzie dobry pomysł aby sobie zrobić i delektować sie nim zapisuję do ulubionych

    Odpowiedz
  10. j.dudek71  6 grudnia 2016 22:58

    Trzeba spróbować,wygląda apetycznie:)

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  7 grudnia 2016 08:17

    Apetycznie i łatwe do zrobienia.

    Odpowiedz
  12. afrodyta  7 grudnia 2016 13:12

    Bardzo fajny pomysł na słodką przekąskę.Na pewno ten przepis „przetestuję”:-)

    Odpowiedz
  13. klaudiaban  8 grudnia 2016 06:14

    Wygląda super.

    Odpowiedz
  14. Blodka  8 grudnia 2016 11:01

    Bardzo fajnie wygląda – jak kaszanka 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  8 grudnia 2016 22:28

    Przypomina Chlebek Świętojański jaki mam w pamięci z dzieciństwa, albo blok czekoladowy. Oba pamiętam były smaczne i przez dzieci pochłaniane w mgnieniu oka. Chętnie skubnęłabym kawałeczek, no może taki większy kawałek;). Uwielbiam słodkości, a ten tam brzydko brzmiący „Salceson” zrobił na mnie wrażenie.

    Odpowiedz
  16. marcia7  6 stycznia 2017 11:00

    domowa czekoladka jest najlepsza

    Odpowiedz
  17. efffciaa  11 maja 2017 13:48

    Bardzo fajny przepis 🙂 Generalnie uwielbiam wszystko co ma jakikolwiek związek z czekoladą i jest z nią powiązane . Z pewnością przepis osobiście wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany