Pomysłowy deser: Czekoladowe salami
Autorem tego deseru jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu. W dzisiejszej propozycji podpowiada, jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.
Składniki na deser: Czekoladowe salami
- 400 g kruchych ciasteczek
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- cukier puder
Sposób wykonania:
Rękoma kruszymy ciasteczka. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym garnku, który wkładamy do większego, stojącego na ogniu, wypełnionego wodą garnka. Podczas gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło na krem. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Dodajemy do mieszanki rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po czym dodajemy pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i staramy się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Po nadaniu masie formy zawijamy ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawijamy końce papieru i okładamy je dodatkowo aluminium. Odstawiamy czekoladowe salami do lodówki na minimum 4 godziny.
Podajemy po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.