Pomysł na zdrowe śniadanie – Naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną

Naleśniki biszkoptowe_fot._a._kozlowskaPrzepis na naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną jest autorstwa Konrada Gacy pochodzący z książki Kuchnia Fit 2. Takie przykładowe danie jest polecane przed intensywnym rannym treningiem. Obowiązuje podstawowa zasada: bez śniadania nie trenujemy! 

 

Składniki na danie: naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną:

  • jajka, 4 szt.
  • mąka orkiszowa, 2 łyżki
  • mleko, 150 ml
  • cukier brzozowy, 2 łyżki
  • suszona żurawina, 1 garść

Wykonanie:

Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.

 

Zobacz także: Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  22 czerwca 2015 11:18

    Bardzo lubię naleśniki,takiej wersji jednak nie znam,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 11:21

    Bardzo ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  3. bbo  22 czerwca 2015 12:00

    Naleśniki biszkoptowe? No, ciekawe.

    Odpowiedz
  4. martucha180  22 czerwca 2015 12:09

    Jak ja dawno naleśników nie jadłam!

    Odpowiedz
  5. luko  22 czerwca 2015 14:28

    Zastąpiłam cukier stewią. Wyszły przepyszne!

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  22 czerwca 2015 14:34

    Takich naleśników jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  22 czerwca 2015 16:07

    Świetny przepis warty wypróbowania 🙂 Uwielbiam naleśniki:)

    Odpowiedz
  8. AnnaKwasniak  22 czerwca 2015 20:45

    Ciekawe… nigdy nie słyszałam o takich naleśnikach

    Odpowiedz
  9. Patriszia  22 czerwca 2015 21:00

    Musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  23 czerwca 2015 09:10

    Szybkie i pożywne danie i do tego smaczne.Robię takie naleśniczki ale bez żurawiny . Teraz spróbuje z takim właśnie dodatkiem.A sezonowo to teraz dodaję truskawki -też są super.

    Odpowiedz
  11. Justyna  16 lipca 2015 13:08

    Bardzo lubię naleśniki 🙂

    Odpowiedz
  12. marczella  19 lipca 2015 10:54

    Uwielbiam naleśniki i chętnie wypróbuje ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  13. mama_kazala  16 listopada 2015 10:58

    brak mi słów by opisać co mój żołądek czuje jak na to patrzę 😀

    Odpowiedz
  14. mama_kazala  16 listopada 2015 11:00

    taaaaaak!

    Odpowiedz
  15. Aneta  17 lutego 2016 12:51

    Uwielbiam żurawinę, uwielbiam naleśniki – tak więc połączenie idealne! 🙂

    Odpowiedz
  16. efffciaa  16 marca 2016 21:12

    Danie na zdjęciu nie wygląda zbyt apetycznie , może dlatego , że te naleśniczki są malutki i jakby przypalone , ja lubię bardziej jaśniejsze ciasta , chociaż przepis jest w porządku .

    Odpowiedz
  17. as_sa  9 kwietnia 2016 16:38

    Mmmm….mógłby mi ktos zrobić takie sniadanko

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany