Pomysł na zdrowe śniadanie – Naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną
Przepis na naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną jest autorstwa Konrada Gacy pochodzący z książki Kuchnia Fit 2. Takie przykładowe danie jest polecane przed intensywnym rannym treningiem. Obowiązuje podstawowa zasada: bez śniadania nie trenujemy!
Składniki na danie: naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną:
- jajka, 4 szt.
- mąka orkiszowa, 2 łyżki
- mleko, 150 ml
- cukier brzozowy, 2 łyżki
- suszona żurawina, 1 garść
Wykonanie:
Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.
Zobacz także: Naleśniki gruszkowo-żurawinowe