Makaron wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
Makaron wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
Składniki:
- Makaron wstążka 250 g
- Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
- Szpinak (mrożony) – 300 dag
- Czosnek – 1 ząbek
- Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku
Wykonanie:
Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.
Smacznego!

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!
Spaghetti to jedno z najkrócej przyrządzanych przez nas dań. Zwykle wybieramy je więc, gdy trzeba przygotować sycący obiad w błyskawicznym tempie. Wiele osób ucieka się wtedy do wykorzystania gotowego sosu w słoiczku albo sięga po passatę pomidorową, która pozwala na jego szybkie samodzielne ugotowanie. A gdyby tak pokusić się o mocno pomidorową, naturalną wersję sosu bez jakichkolwiek sztucznych dodatków? Spróbujcie sosu ze świeżych pomidorów, a nie będziecie chcieli wracać do półproduktów ani rozwodnionych passat!
Komentarze
Uwielbiam makaron w każdej postaci i ten przepis również wykorzystam.
Uwielbiam szpinak pod każdą postacią.
makaron mój ulubiony w połączeniu ze szpinakiem, mega pysznie 😉
Ale pycha!!!!!
cudny makaron