Pomysł na zdrowe i pożywne danie – wstążka z tuńczykiem i szpinakiem

Wstazki z tunczykiem i szpinakiemRozpoczęcie roku szkolnego wraz z nadejściem jesieni oznacza często  brak czasu, a co za tym idzie –  brak pomysłu na zdrowe i pożywne dania. Można to jednak łatwo rozwiązać! My polecamy przepis na makaron wstążkę w połączeniu ze szpinakiem i tuńczykiem.

Wstążka z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:

  • Makaron wstążka 250 g
  • Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
  • Szpinak (mrożony) – 300 dag
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku

Wykonanie:

Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego,  wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.

Smacznego!

Przepis poleca: firma Międzybrodzki Makaron

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  21 września 2013 19:34

    Uwielbiam makaron w każdej postaci i ten przepis również wykorzystam.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  19 marca 2015 20:05

    Uwielbiam szpinak pod każdą postacią.

    Odpowiedz
  3. girlblack  30 marca 2015 13:02

    makaron mój ulubiony w połączeniu ze szpinakiem, mega pysznie 😉

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  2 listopada 2015 13:08

    Ale pycha!!!!!

    Odpowiedz
  5. marcia7  6 stycznia 2017 10:23

    cudny makaron

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany