Makaron wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
Makaron wstążka z tuńczykiem i szpinakiem
Składniki:
- Makaron wstążka 250 g
- Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
- Szpinak (mrożony) – 300 dag
- Czosnek – 1 ząbek
- Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku
Wykonanie:
Szpinak podgrzać w garnku, z dodatkiem 2 łyżek jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.
Smacznego!