Pomysł na zapiekankę makaronową…na zielono!
Zapiekanki makaronowe to jedno z szybszych dań i zarazem prostszych w wykonaniu dań, jakie można przygotować. W potrawie tej można wykorzystać takie składniki, jakie lubi się najbardziej. W ten sposób dania za każdym razem może wyglądać (i smakować!) zupełnie inaczej. Dziś na tacy podajemy Wam pomysły na zapiekankę makaronową na zielono. Główne role oprócz kluseczek oraz sosu zagrają brokuły oraz szpinak. Zatem zaczynamy!
Spis treści:
Zapiekanka makaronowa – danie dla zabieganych
Każdy ma inny pomysł na zapiekankę makaronową, jednak gdyby zapytać osoby, które ją przyrządzają dlaczego lubią to danie z pewnością jednogłośnie przyznałyby, że cenią je za prostotę wykonania. Zwykle wystarczy ugotować makaron al dente, a następnie dodać do niego ulubione warzywa pokrojone w zależności od rodzaju w kostkę, talarki czy pióra. Następnie całość zalewa się śmietaną z dodatkiem ulubionych ziół, a wierzch posypuje startym serem. Danie zazwyczaj zapieka się ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.
Pomysł na zapiekanki makaronową z zielonymi składnikami
Brokuły i szpinak to jedne z najczęściej wykorzystywanych składników w zapiekankach makaronowych. Jak wkomponować je w całość dania? Oto ciekawe propozycje!
Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 opakowanie Fix Knorr Mac’n Cheese
- 50 g masła
- 100 g żółtego sera
- 200 ml mleka
- 200 g szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek ze słonecznika
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Pokrojoną cebulę razem z pestkami słonecznika podsmaż w garnku na oleju, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory.
- Wszystko razem smaż chwilę, a następnie zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr Mac’n Cheese, dodaj masło i gotuj aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodaj makaron i połowę startego sera, dokładnie wymieszaj.
- Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz z wierzchu pozostałym serem. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Mac’n Cheese z brokułami i orzechami włoskimi
Składniki:
- 150 g drobnego makaronu typu drobne kolanka
- 1 opakowanie Fix Knorr Mac’n Cheese
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g startego sera cheddar
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g brokułów – małe różyczki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Odlej wodę z makaronu i pozostaw go w garnku.
- W gotującej się wodzie obgotuj różyczki brokułów (dosłownie 2 minuty), następnie wrzuć je na chwilę do zimnej wody i odcedź.
- Do drugiego garnku wlej mleko, dodaj fix Mac’n Cheese i wymieszaj. Następnie dodaj masło i całość ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj do sosu brokuły, ser oraz makaron i wymieszaj.
- Gotowy makaron rozłóż na talerze i posyp z wierzchu pokruszonymi orzechami.
Smacznego!