Pomysł na obiad: Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym

Polecamy pysznego łososia w sosie porowo-śmietanowym, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym

Składniki na danie – Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym:

– 250 g Makaronu Międzybrodzkiego Gniazdka  Wstążki,

– 200 g fileta z łososia,

– 150 ml wody,

– 1 mały por,

– 300 ml słodkiej śmietany 18%,

– 50 ml wina białego półsłodkiego,

– 2 łyżki oleju,

– sól, pieprz do smaku,

– listki świeżej rukoli do ozdoby.

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować w zimnej i odcedzić.

Łososia doprawić solą i pieprzem, podsmażyć w oleju z obu stron, a następnie podlać wodą i poddusić 3 – 4 minuty.

Pora oczyścić, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać śmietanę, wino, doprawić do smaku i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając.

Podgrzany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na wierzchu każdej porcji położyć cząstki duszonego łososia.

Całość udekorować listkami świeżej rukoli.

 

Zobacz także: Wasze przepisy: PRZEPIS NA GYROS
Wasze przepisy: Sabayon z daszkiem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...