Dynia w korzennej marynacie
Wypróbuj ten przepis na dynie w korzennej przyprawie, a będziesz go powtarzać co rok! Ta dynia jest doskonałym dodatkiem do każdej potrawy.
Składniki na dynię w korzennej marynacie:
- 1 kg dyni,
- 2 cytryny,
- 250g cukru,
- 1 łyżka soli
Przyprawy KAMIS:
- 300 ml Octu winnego z białego wina,
- 2 laski Cynamonu w korze Specialite,
- laska Wanilii Specialite,
- 6 gwiazdek Anyżu Specialite,
- 10 Goździków
- 1 łyżka Soli morskiej
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Wrzucić do 3 litrów wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić. Do garnka wlać 300 ml wody, dodać ocet, cukier, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon, goździki, przekrojoną na pół laskę wanilii i całość zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić dynię i podgrzewać na maleńkim ogniu, aż stanie się szklista.
Wyjąć przyprawy a dynię z zalewą przełożyć do słoików. Do 2 słoików dodać wyjęte przyprawy: po korze cynamonu, pół wanili, 3 gwiazdki anyżu i goździki. Przyprawy ułożyć tak, aby były widoczne przez ścianki słoika. Wszystkie słoiki pasteryzować 20 minut w temp 85°C.
Słoiki z przyprawami wykorzystać jako prezent dla rodziny lub znajomych 🙂
Inne dania z dynią: