Pomysł na „postną kuchnię” – Zapiekanka z pstrąga
Trwa obecnie 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Tradycja nakazuje nam w tym czasie ograniczyć spożywanie niektórych potraw i słodyczy. W dawnej Polsce poszczono jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj do okresu Wielkiego Postu podchodzimy już mniej restrykcyjne. Warto jednak w tym czasie dać odpocząć naszym żołądkom po karnawale, a także oczyścić i wzmocnić ciało przed nadchodzącą, długo oczekiwaną wiosną. Przedstawiamy pomysł na postną kuchnię.
Zapiekanka z pstrąga
Czas przygotowania: 45 – 60 min.
Stopień trudności: średnie
Składniki dla 4 osób
2 filety pstrąga bez skóry
sól
kilka kropel soku z limetki
1 łyżka pokrojonego pora
szafran KOTÁNYI
kilka kropel wermutu
4 łyżki sosu beszamelowego
4 łyżki mączki kukurydzianej
4 żółtka
piana z 5 białek ze szczyptą soli
2 cukinie pokrojone w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozpuszczonego masła do formy
Filety z pstrąga pokroić, wymieszać z przyprawami, sosem beszamelowym i żółtkami. Cukinię lekko poddusić na oliwie, posolić, lekko wystudzić i dodać masę z filetów. Na koniec powoli dodać pianę z białek i wszystko wymieszać. Przygotowane, wysmarowane masłem formy wypełnić w ¾ wysokości masą. Piec w kąpieli wodnej w 190 C˚ około 25-30 minut. Zapiekanki podawać z marynowanymi warzywami.
Zobacz także: Pomysł na „postną kuchnię” – Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym