Pomidory – szybki deser

Pomidory z karmelem i lodami waniliowymi

Pomidory na słodko? Czemu nie, w końcu to pyszne owoce. Wszystkich osobom lubiącym kulinarne eksperymenty polecamy skosztować pomidorów z karmelem i lodami waniliowymi. Ten nietypowy przepis może pozytywnie zaskoczyć niejedno podniebienie i stać się hitem w wielu domach.

 

Pomidory z karmelem i lodami waniliowymi

Stopień trudności: średnie

Kcal na osobę: 362

 

Składniki dla 4 osób:

2 garście małych pomidorów (mogą być koktajlowe)

1 laska wanilii KOTÁNYI

4 łyżki cukru

40 ml bacardi

¼ l soku jabłkowego

4 kulki lodów waniliowych

siekane pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Cukier karmelizować na patelni, dodać bacardi, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość zagotować do konsystencji syropu. Dodać pomidory, zagotować i odstawić. Wyłożyć na talerze, udekorować lodami i całość posypać pistacjami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...