Pomidory – szybki deser
Pomidory na słodko? Czemu nie, w końcu to pyszne owoce. Wszystkich osobom lubiącym kulinarne eksperymenty polecamy skosztować pomidorów z karmelem i lodami waniliowymi. Ten nietypowy przepis może pozytywnie zaskoczyć niejedno podniebienie i stać się hitem w wielu domach.
Pomidory z karmelem i lodami waniliowymi
Stopień trudności: średnie
Kcal na osobę: 362
Składniki dla 4 osób:
2 garście małych pomidorów (mogą być koktajlowe)
1 laska wanilii KOTÁNYI
4 łyżki cukru
40 ml bacardi
¼ l soku jabłkowego
4 kulki lodów waniliowych
siekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
Pomidory umyć i osuszyć. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Cukier karmelizować na patelni, dodać bacardi, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość zagotować do konsystencji syropu. Dodać pomidory, zagotować i odstawić. Wyłożyć na talerze, udekorować lodami i całość posypać pistacjami.