Pomidory malinowe nadziewane makaronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym

lubella_pomidory_malinowe_nadziewane_orzo_z_pesto_z_rukoli

Składniki na danie – Pomidory malinowe nadziewane makaronem:

  • 400g Makaronu typu ryż Lubella Domowa jajeczna
  • 4 duże sztuki pomidorów malinowych
  • 100g rukoli
  • Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera gorgonzola
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.

Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

 

Rada:

Nadziewany pomidor może być dodatkiem do grillowanego mięsa lub ryby. W towarzystwie sałaty z winegret świetnie sprawdza się też jako samodzielne danie wegetariańskie.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...