Pomidory malinowe nadziewane makaronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym
Składniki na danie – Pomidory malinowe nadziewane makaronem:
- 400g Makaronu typu ryż Lubella Domowa jajeczna
- 4 duże sztuki pomidorów malinowych
- 100g rukoli
- Oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200g sera gorgonzola
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.
Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.
Rada:
Nadziewany pomidor może być dodatkiem do grillowanego mięsa lub ryby. W towarzystwie sałaty z winegret świetnie sprawdza się też jako samodzielne danie wegetariańskie.