Pomidor – zdrowie ukryte pod czerwoną skórką!

Czy wiecie, że jeden średniej wielkości pomidor pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest niezbędna do wzmocnienia odporności organizmu? Dodatkowo, zawarte w owocach pomidorowych krzaczków likopeny zapobiegają zawałom i miażdżycy. Te popularne warzywa są także bogatym źródłem minerałów, m.in. potasu, która wpływa na spadek ciśnienia krwi, a także wapnia, magnezu i żelaza. Obok walorów zdrowotnych, spożywanie pomidorów zapewnia nam też piękny wygląd. Dzięki ich spożywaniu nasza skóra będzie promienna i gładka, ponieważ zawarte w pomidorach antyutleniacze zmniejszają wpływ wolnych rodników, a tym samym zapobiegają starzeniu się skóry.

pomidory

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Do Polski sprowadziła z Włoch królowa Bona Sforza. Co ciekawe, to niejaki Piero Andrea Mattioli wymyślił ich nazwę „pomi d’oro”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „złote jabłka”. Popularne warzywa nie zawsze cieszyły się jednak popularnością. Na początku ich kulinarnej kariery uważane były za roślinę trującą – ludzie bali się je spożywać w obawie przed chorobami. Złą passę przełamał dopiero Amerykanin – Robert Gibbon Johnson. Legenda głosi, iż usiadł on przed ratuszem w Salem i zjadł na oczach całego miasteczka koszyk pomidorów.

Od tej pory ludzie chętnie zaczęli uprawiać to warzywo. Z czasem pomidor doczekał  się nawet swojego święta – La Tomatina, które przypada na ostatnią środę sierpnia. Wtedy to mieszkańcy hiszpańskiego miasteczka Buñol obrzucają się pomidorami na ulicach, co stanowi główną atrakcję trwającej wówczas fiesty.

Jak jemy pomidory?

Pomidory to warzywa bardzo uniwersalne – wybornie smakują jako samodzielne dania lub dodatki, ale są również świetną bazą do sałatek, sosów czy zup. Każdej z potraw dedykowane się odpowiednie odmiany. Do sałatek idealne będą tzw. bycze serca, czyli gatunek, który rodzi duże owoce o twardym miąższu. Przetwory, ze względu na dużą zawartość soku, najlepiej tworzyć na bazie popularnej Rumby Ożarowskiej. Kanapki i tosty świetnie komponują się ze słodkimi i soczystymi pomidorami malinowymi. Nie zapominajmy także, iż na ich bazie powstaje wiele przepysznych sosów. Obok popularnych ketchupów, pomidory są także jednym z kluczowych elementów wielu sosów, np. sosu pomidorowego do kebaba, ostrego sosu piri piri lub sosu warzywnego. Ich uniwersalny charakter świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami sosu, tworząc niepowtarzalną kombinację smaku – zapytana o zdanie  podkreśla Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

A jakie Wy lubicie  lubicie gatunki pomidorów? Warto z nich teraz korzystać – w sezonie, bo pomidory szklarniowe, które kupujemy zimą, niestety często nie przypominają w smaku swojego oryginału 🙂

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (113 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...