Polskie zamienniki superfoods – sprawdź, czym zastąpić egzotyczne hity!

Trend na coraz to kolejne zagraniczne hity żywieniowe, nazywane powszechnie superfoods, to część mody na zdrowy styl życia, która dotarła do nas przed kilkoma laty i zadecydowała nie tylko o tym, jak przedstawia się nasza aktywność fizyczna, jakie artykuły czytamy w Internecie i czyje profile śledzimy na Instagramie, ale też o tym, jakie działy w sklepach spożywczych odwiedzamy. Okazuje się jednak, że to co jest przedstawiane jako kolejne fit cudo o niebywale bogatych właściwościach łatwo można zastąpić produktami z naszego własnego podwórka. Podpowiadamy, jakie polskie zamienniki superfoods proponują dietetycy!

Warzywa, owoce i zioła, które spożywamy na co dzień jako element tradycyjnej, polskiej czy lokalnej kuchni często wydają nam się tak powszechne i zwyczajne, że nie zastanawiamy się nad ich właściwościami i wpływem na organizm. Kiedy zaś na zdjęciach w Internecie widzimy sproszkowany korzeń egzotycznej rośliny, który jest dodawany do oryginalnych dań i zachwalany jako nowe superfood, dzięki któremu poczujemy magiczny przypływ energii niczym Galowie po spożyciu mikstury Panoramixa, jesteśmy często skłonne uwierzyć w jego wartość i przeszukiwać sklepy ze zdrową żywnością, nawet jeśli ten składnik miałby kosztować krocie. Żeby pomóc wszystkim zdrowoholiczkom (do których i nam zdarza się czasem zaliczać) zaoszczędzić sobie trudu i pozwolić odetchnąć portfelowi, skomponowałyśmy poradnik przedstawiający polskie zamienniki superfoods!

polskie zamienniki superfoods

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pixabay.com

Polskie zamienniki superfoods – sprawdź, czym zastąpić egzotyczne hity!

 

Żurawina zamiast Jagód goji

www.pixabay.com

Jagody Goji sprowadzane do nas z Azji zyskały popularność przede wszystkim jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy oraz owoce wzmacniające odporność i przedłużające młodość. Porównując ich skład z minerałami i witaminami zawartymi w owocach żurawiny łatwo jednak zauważyć, że ich wpływ na organizm jest bardzo podobny, a sok z żurawiny dodatkowo chroni przed infekcjami pęcherza i dróg moczowych!

 

Polskie zamienniki superfoods

Babka płesznik zamiast nasion chia

www.pixabay.com

Pochodzące z Meksyku nasiona chia cieszą się niegasnącym zainteresowaniem osób, które zdecydowały się otworzyć nowy, zdrowszy rozdział życia. Jako skarbnica błonnika i kwasów omega-3 są chętnie dodawane do koktajli, deserów czy mleka. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że pomimo nieco mniejszej zawartości dobrych tłuszczów, w roli ich zastępnika równie świetnie sprawdziłaby się nasza rodzima babka plesznik, która skutecznie stymuluje trawienie, pomaga schudnąć i w naturalny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi.

 

Aronia zamiast Amli agrestu indyjskiego

źródło: www.pixabay.com

Agrest indyjski to superfood, o którym ostatnio słyszy się coraz więcej. Jest to związane z wysoką zawartością polifenoli, tj. najsilniejszych antyutleniaczy, za którą cenią go sobie miłośnicy zdrowej kuchni. W rzeczywistości nasza polska aronia, częstokroć nielubiana ze względu na swój cierpki smak (który jednak łatwo zniwelować, produkując sok lub syrop z tych owoców) jest nie tylko dużo bogatsza w polifenole, ale wręcz uznaje się ją za rekordowo wysycony nimi owoc. Jej spożywanie przedłuża młodość, działa antybakteryjnie i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.

 

Polskie zamienniki superfoods

Dzika róża zamiast Camu Camu

źródło: www.pixabay.com

Mówi się, że Camu camu (jagody z południowoamerykańskich lasów deszczowych) to owoce o największej zawartości witaminy C. Bardzo nieznacznie ustępuje im jednak pod tym względem dzika róża. W 100 gram jej owoców znajdziemy bowiem od 500 do nawet 900 mg tej witaminy. Spożywanie przygotowanych z niej soków i innych przetworów wspiera m.in. układ odpornościowy, a także wspomaga regenerację kości i stawów.

 

Polskie zamienniki superfoods

Nać pietruszki i brokuły zamiast spiruliny i chlorelli

źródło: www.pixabay.com

Ostatnia propozycja to polskie zamienniki dla alg zalecanych przy sporządzaniu zielonych koktajli. Specjaliści od superfoods polecają tu przede wszystkim chlorellę, która usuwa toksyny z organizmu i spirulinę, dodającą energii. Taki sam efekt uzyskamy jednak, spożywając sałatki lub pesto z dodatkiem świeżej naci pietruszki oraz chrupiące brokuły (najlepiej takie, które przygotowujemy na parze).

 

Superfoods to wspaniały pomysł na urozmaicenie swojej kuchni i podkręcenie potraw. Warto jednak zajrzeć do własnego ogródka i docenić to, co daje nam nasza natura. Pamiętajmy, że biologia uwarunkowała nas tak, abyśmy mogły żyć w zgodzie z rytmem przyrody, jaka nas otacza. Uwierzmy w jej przedwieczną mądrość!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...