Pascal Brodnicki poleca: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami
Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni
Przepis dla: 4 osób
Składniki na danie: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami
- polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki – 2 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 60 mililitrów
- młode ziemniaki pokrojone na pół – 8 sztuk
- cebula cukrowa pokrojona w piórka – 2 sztuki
- jabłka pokrojone w ósemki – 2 sztuki
- śliwki wędzone – 400 gramów
- zielona pietruszka posiekana – 0.5 pęczków
- rozgniecione ząbki czosnku w łupinie – 2 sztuki
- świeży rozmaryn, gałązka – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
- Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu – 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!