Polędwiczki wieprzowe czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem

Przepis na Polędwiczki wieprzowe  czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej

poledwiczki-czeresniwo-balsamiczne

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni

Składniki (porcja na 1 os) na danie: Polędwiczki wieprzowe czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem

poledwiczki-czeresniwo-balsamiczne-1

  • – polędwiczka wieprzowa 0,15kg
  • – czereśnie 0,1kg
  • – ocet balsamiczny 1 łyżka
  • – likier wiśniowy x 3 łyżki
  • – sól, pieprz, cukier
  • – anyż gwiazdkowy x 2 szt.
  • – goździki x 2-3 szt.
  • – pieprz cayenne – duża szczypta
  • – ziemniaki młode 0,1kg
  • – koperek x 1/6 pęczka
  • – masło 0,02kg

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...