Polędwiczki wieprzowe czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem
Przepis na Polędwiczki wieprzowe czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni
Składniki (porcja na 1 os) na danie: Polędwiczki wieprzowe czereśniowo- balsamiczne, młode ziemniaki z koperkiem
- – polędwiczka wieprzowa 0,15kg
- – czereśnie 0,1kg
- – ocet balsamiczny 1 łyżka
- – likier wiśniowy x 3 łyżki
- – sól, pieprz, cukier
- – anyż gwiazdkowy x 2 szt.
- – goździki x 2-3 szt.
- – pieprz cayenne – duża szczypta
- – ziemniaki młode 0,1kg
- – koperek x 1/6 pęczka
- – masło 0,02kg
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki oskrobać ze skóry i wrzucić do gotowania w osolonej wodzie. Polędwiczkę oczyścić z ewentualnych błon i zamarynować. (Marynata: wlać likier wiśniowy, ocet balsamiczny i oliwę, doprawić czarnym pieprzem oraz cayenne. W moździerzu rozetrzeć gwiazdki anyżu oraz goździki i również doprawić nimi marynatę.) Czereśnie wydrylować i pokroić na ćwiartki, po czym podsmażyć na maśle. Doprawić je delikatnie solą i pieprzem oraz podlać likierem wiśniowym. Zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej, bez dodatkowego tłuszczu, na brązowy kolor. Dociągnąć w piekarniku, po czym serwować z ugotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem i oblanymi masłem) oraz czereśniami z patelni.