Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym

Polędwiczki w sosie cytrynowo - kaparowym

Składniki na danie: Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 4 cebule szalotki
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 200 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 porcja Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błon i żył, a następnie osusz. Obsyp Przyprawą do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, i odstaw na czas 20 minut w chłodniejsze miejsce.
  2. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj cebulę i drobno pokrojone kapary. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C.
  3. Po tym czasie odłóż mięso na bok. Do tak powstałej bazy dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która nada potrawie głębokiego smaku, oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, pamiętając, by ją cały czas mieszać. Gotuj wszystko do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
  4. Gotową polędwiczkę pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 marca 2016 12:08

    Apetyczne!

    Odpowiedz
  2. bbo  23 marca 2016 12:31

    Bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  3. nataliaa  23 marca 2016 12:54

    brzmi super i z pewnością tak też smakuje. 🙂

    Odpowiedz
  4. Wusia  23 marca 2016 13:45

    Jak to poledwiczki :szybko aby mięso było akurat i do tego smaczny sos. Podoba mi się.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  23 marca 2016 15:03

    Smakowicie wyglądają 🙂 Chętnie zrobię według tego przepisu , zwłaszcza , że uwielbiam polędwiczki a taka niecodzienna ich odsłona kusi mnie dodatkowo 🙂

    Odpowiedz
    • efffciaa  5 maja 2023 15:51

      Wypróbowałam ten przepis , chociaż nie najłatwiej było zdobyć mi kapary , ale się udało 😉 Danie z całą pewnością ciekawe i eleganckie , ale wolę polędwiczki z innymi dodatkami .

      Odpowiedz
  6. nuczka  23 marca 2016 17:01

    Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym – wygląda bardzo apetycznie, fajne połączenie dodatkowo kusi … dodatkami, super danie akurat na święta 😉

    Odpowiedz
  7. Aneta  23 marca 2016 20:08

    Wygląda bardzo apetycznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis 🙂 Raczej nie na Święta, bo tutaj mam już chyba wszystko zaplanowane, ale może później 🙂

    Odpowiedz
  8. Patriszia  23 marca 2016 20:41

    Danie wygląda bardzo smacznie 🙂 Lubię mięso więc danie idealne dla mnie 🙂 Przepis wydaję się być w miarę łatwy więc pewnie kiedyś wykorzystam 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  27 marca 2016 18:11

    Bardzo fajny przepis. Mam zapowiedzianych gości na przyszły weekend więc już wiem co podam gościom na obiad. Super . Zapowiada się pyszne danie

    Odpowiedz
  10. linea  2 lipca 2016 17:24

    Bardzo lubię polędwiczki, robię je dosyć często, ale w takim sosie jeszcze ich nie podawałam. Z pewnością wypróbuję. Wszyscy domownicy są miesożerni, a obiadki trzeba urozmaicać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany