Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym

Polędwiczki w sosie cytrynowo - kaparowym

Składniki na danie: Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 4 cebule szalotki
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 200 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 porcja Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błon i żył, a następnie osusz. Obsyp Przyprawą do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, i odstaw na czas 20 minut w chłodniejsze miejsce.
  2. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj cebulę i drobno pokrojone kapary. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C.
  3. Po tym czasie odłóż mięso na bok. Do tak powstałej bazy dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która nada potrawie głębokiego smaku, oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, pamiętając, by ją cały czas mieszać. Gotuj wszystko do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
  4. Gotową polędwiczkę pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...