Redakcja, 1 sierpnia 2020
Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym
Składniki na danie: Polędwiczki w sosie cytrynowo – kaparowym
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 200 ml białego wina
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g masła
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 porcja Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść z błon i żył, a następnie osusz. Obsyp Przyprawą do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, i odstaw na czas 20 minut w chłodniejsze miejsce.
- Mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj cebulę i drobno pokrojone kapary. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C.
- Po tym czasie odłóż mięso na bok. Do tak powstałej bazy dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która nada potrawie głębokiego smaku, oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, pamiętając, by ją cały czas mieszać. Gotuj wszystko do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
- Gotową polędwiczkę pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem.