Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

Składniki na: Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym

  • 400 g  lub dwie polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 szalotki 
  • 2 łyżki Przyprawa do wieprzowiny Knorr
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g świeżych lub mrożonych malin
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, dla nadania smaku, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
  3. Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
  4. Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  3 lipca 2017 18:28

    Raczej wolałabym maliny na słodko.

    Odpowiedz
  2. Wusia  3 lipca 2017 18:52

    Z malinami może być za słodko, bardziej pasowałyby mi porzeczki.

    Odpowiedz
  3. Anett13  4 lipca 2017 12:40

    Ciekawy pomysł, dla mnie może byc na słodko, czasemi takie połączenia są zaskakujaco dobre. A polędwiczki uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  4. Jaworka  10 lipca 2017 07:43

    Lubię mięso z dodatkiem owoców ale z malinami jeszcze nie robiłam na pewno będzie bardzo smaczne maliny i ocet balsamiczny dadzą wyjątkowy smak

    Odpowiedz
  5. Amaretta  10 lipca 2017 16:40

    Zrobię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany