Redakcja, 1 sierpnia 2020
Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym
Składniki na: Polędwiczki w pikantnym sosie malinowym
- 400 g lub dwie polędwiczki wieprzowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 2 szalotki
- 2 łyżki Przyprawa do wieprzowiny Knorr
- 100 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 100 g świeżych lub mrożonych malin
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, dla nadania smaku, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obsmaż na oliwie, na patelni, z obu stron i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód czarny pieprz oraz maliny.
- Wszystko razem gotuj aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie się rozpadną. Do sosu wrzuć na powrót polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodaj łyżkę dwie wody.
- Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokrój je w plastry i ułóż na powstałym sosie malinowym.