Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym

Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Poledwiczki-duszone-w-winie-z-sosem-serowo-kaparowym-i-warzywami--MSM-Monki

Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym

Wraz z rozpoczęciem wiosny na stole powinno znaleźć się więcej warzyw. Dzięki urozmaiconym potrawom w pełni odczujemy zmianę aury i dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i wartości. Proponujmy niebanalną potrawę mięsno-warzywną, w postaci polędwiczek duszonych w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dla urozmaicenia do tego dania możemy użyć serka topionego, który świetnie sprawdzi się do przygotowania sosu. Dzięki niemu przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny, a jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu – dodaje Ewa Polińska.

Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym

Składniki:

– 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
– 1 łyżka oleju
– 150 ml wina białego wytrawnego
– 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
– 2 łyżki kaparów z zalewy
– sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

Wykonanie:

  1. Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
  2. Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
  3. Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
  4. Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.

Gotowe! Smacznego!

Pascal Brodnicki poleca: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami

Pascal Brodnicki poleca: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami

    Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni Przepis dla: 4 osób Składniki na danie: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki - 2 sztuki Rama

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 marca 2014 19:36

    Talerz wygląda imponująco.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  20 marca 2014 19:57

    Pysznie wygląda to danie.

    Odpowiedz
  3. martucha180  21 marca 2014 12:47

    Ale sos do mnie nie przemawia…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany