Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym
Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.
Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym
– Wraz z rozpoczęciem wiosny na stole powinno znaleźć się więcej warzyw. Dzięki urozmaiconym potrawom w pełni odczujemy zmianę aury i dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i wartości. Proponujmy niebanalną potrawę mięsno-warzywną, w postaci polędwiczek duszonych w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dla urozmaicenia do tego dania możemy użyć serka topionego, który świetnie sprawdzi się do przygotowania sosu. Dzięki niemu przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny, a jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu – dodaje Ewa Polińska.
Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym
Składniki:
– 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
– 1 łyżka oleju
– 150 ml wina białego wytrawnego
– 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
– 2 łyżki kaparów z zalewy
– sól, pieprz świeżo mielony kolorowy
Wykonanie:
- Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
- Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
- Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
- Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.
Gotowe! Smacznego!