Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, podana z białym ryżem
Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, podana z białym ryżem
Składniki:
- polędwica wieprzowa,
- pieprz cytrynowy,
- pieprz czarny,
- sól morska,
- ocet balsamiczny,
- świeży rozmaryn,
- owoce jałowca,
- ziele angielskie,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego oraz
- Ryż Biały Britta
Sposób przygotowania:
Polędwicę włożyć do miski, natrzeć octem balsamicznym, pieprzem czarnym i cytrynowym, solą, świeżym rozmarynem oraz owocami jałowca. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka. Patelnię zalać wrzątkiem (aby zebrał przyprawy, ocet oraz olej), przelać do garnka i dolać jeszcze tyle wody, aby polędwica była nią cała przykryta. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotować około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Miękką polędwicę wyciągnąć i delikatnie pokroić w plastry. Włożyć ponownie do garnka i dalej gotować, jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Gotowy ryż wyłożyć na talerz, razem z polędwicą. Podawać.